Foto: LETA

Minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) sistēmas reformas sakarā uzņēmējiem arvien ir daudz neskaidrību; Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) norāda uz politiķu ignoranci un turpina uzstāt uz brāķa labošanu.

"Uzņēmējiem joprojām ir daudz neskaidrību par vairākiem būtiskiem jautājumiem - gan par to, kāda summa darba devējiem būs jāmaksā, gan arī, kurš nodrošinās sociālās apdrošināšanas maksājumus izņēmumu grupām, līdz ar to viņi nevar plānot savas izmaksas. Turklāt virknē uzņēmumu jau ir sākusies vai tiek plānota darbinieku atlaišana,” akcentē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņš cer, ka Finanšu ministrijas darba grupa, kas izveidota minimālo VSAOI sistēmas nepilnību labošanai pēc valsts prezidenta Egila Levita iniciatīvas, beidzot nāks klajā ar konstruktīviem risinājumiem esošās sistēmas brāķa labošanai.

LTRK rīkotajās aptaujās vairākums iedzīvotāju pauduši, ka sistēma ir jāmaina, jāpārceļ tās stāšanās spēkā termiņš, ka šā brīža sistēma veicinās ēnu ekonomiku un mazo uzņēmumu bankrotu. Arī pilsonisko iniciatīvu platforma "Mana balss" ir savākusi vairāk nekā 17 tūkstošus parakstu par minimālo VSAOI sistēmas atcelšanu.

LTRK konceptuāli atbalsta minimālo valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu sistēmas ieviešanu, taču stingri iestājas par to, ka likumā esošās kļūdas jālabo, grozījumu spēkā stāšanās termiņu jāpārceļ uz 2022. gada 1. jūliju un izmaiņas jāievieš pakāpeniski – līdz 2023. gada 1. jūlijam minimālo sociālo iemaksu objektam vajadzētu būt pusei no šā brīža noteiktajām iemaksām.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies tuvu 6000 biedru (3000 individuālie uzņēmumi un 3000 biedru no uzņēmēju biedrībām).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!