Foto: Publicitātes foto

AS "Luminor Bank" peļņa šī gada pirmajā ceturksnī palielinājusies līdz 5,8 miljoniem eiro, galvenokārt pateicoties uzkrājumu samazinājumam kredītzaudējumiem par 27,9 miljoniem eiro, liecina bankas starpposmu pārskats. Tas ir būtisks kāpums, salīdzinot ar 2020. gada pirmo ceturksni, kad Covid-19 radītās ietekmes dēļ bankas zaudējumi bija 21,2 miljonu eiro. Savukārt ienākumus nenesošo kredītu īpatsvars kopējā bankas bruto kredītportfelī samazinājies līdz 3,1%.

"Luminor" prioritātes, uzsākot jauno stratēģisko posmu, ir klientu apmierinātības veicināšana, kreditēšanas izaugsme, it īpaši hipotekāro aizdevumu jomā un mazo un vidējo uzņēmumu sektora finansēšanā, kā arī digitalizācijas un automatizācijas palielināšana, vienlaikus izpildot bankas uzstādītās saistības pret sabiedrību un apkārtējo vidi, pastāstīja Inese Kronberga, "Luminor" sabiedrisko attiecību vadītāja.

2021. gada pirmā ceturksnī banka palielinājusi savu tirgus daļu Baltijā hipotekārās kreditēšanās jomā, izsniedzot finansējumu 175 miljonu eiro apmērā ceturkšņa laikā, kas ir par 92 miljoniem eiro vairāk nekā līdzvērtīgā periodā pērn. Kopumā šī gada pirmā ceturkšņa beigās "Luminor" bankas hipotekārās kreditēšanas portfelis Baltijā sasniedza 4,6 miljardus eiro.

“Pēc negaidītu izaicinājumu pārpilnā 2020. gada, šo gadu esam uzsākuši ar optimismu, turpinot sniegt atbalstu mūsu klientiem, iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Kā viens no vadošajiem kreditētājiem novērojam, ka pirmajos šī gada mēnešos turpinājās liela iedzīvotāju interese par aizdevumiem mājokļa iegādei. Arvien vairāk ģimenes un jauni cilvēki ir gatavi realizēt ilgtermiņa plānus par sava mājokļa iegādi vai būvniecību, uz ko daudzus ir pamudinājusi arī pandēmijas radītā situācija un attālinātais darbs. Piesardzība ir mazinājusies arī biznesa klientu vidū, un vērojama konstanta interese par finansējuma saņemšanas iespējām, lai ne tikai attīstītu savu uzņēmējdarbību, bet arī veidotu jaunus produktus un pakalpojumus, pielāgojot tos esošajiem apstākļiem,” stāsta Kerli Gabrilovica, "Luminor" vadītāja Latvijā.

Šī gada pirmajā ceturksnī "Luminor" bija arī divu svarīgu Baltijas valstu kapitāla tirgus notikumu centrā, atverot specializētu aizdevumu portfeli mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī organizējot pirmo komerciālo vērtspapīru programmu reģionā. Savukārt šī gada janvārī "Luminor" noslēdza piecu gadu sadarbības līgumu ar IBM, lai paātrinātu bankas digitālo transformāciju.

“Covid-19 pandēmija atstājusi ietekmi gan uz mūsu klientu, darbinieku, gan Baltijas valstu sabiedrības labklājību. Taču, neskatoties uz to, esam saglabājuši augstus klientu apkalpošanas standartus, panākuši progresu ar nākamo stratēģijas posmu, kā arī uzlabojuši savu finanšu sniegumu, atgriežoties pie peļņas, salīdzinot ar šo pašu laiku pērn. Lepojos ar savu kolēģu darbu šajā grūtajā periodā. Kopumā Baltijas valstu ekonomika pandēmijas laikā ir bijusi pietiekami izturīga. Pandēmijas riskiem samazinoties, ceru, ka nākamajā posmā "Luminor" noslēgs arvien vairāk darījumu gan ar privātpersonām, gan uzņēmumiem Latvijā, Igaunijā un Lietuvā,” norāda Peters Boseks, "Luminor" bankas valdes priekšsēdētājs. Sarunu par bankas plāniem ar Pēteru Boseku lasi šeit.

"Luminor" ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas valstīs ar aptuveni 870 tūkstošiem klientu, 2300 darbiniekiem, kā arī 14,9 % tirgus daļu noguldījumos un 16,9 % tirgus daļu kreditēšanā 2021. gada marta beigās. "Luminor" pašu kapitāls veido 1,7 miljardus eiro, pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājam (CET1) sasniedzot 23,4 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!