Foto: Publicitātes foto
Iepriekš maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") administratora amatam ieteiktā Aigara Lūša administrētā maksātnespējīgā SIA "Skonto AL" februāra beigās izsolē pārdos prasījuma tiesības pret "Krājbanku" par 920 000 latiem, liecina Lūša paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Iepriekš maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") administratora amatam ieteiktā Aigara Lūša administrētā maksātnespējīgā SIA "Skonto AL" februāra beigās izsolē pārdos prasījuma tiesības pret "Krājbanku" par 920 000 latiem, liecina Lūša paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Izsole notiks 29.februārī plkst.11 Antonijas ielā 7-2, Rīgā.

Iepriekš "Skonto AL" 920 000 latu zaudējumus saistībā ar kādreiz pazīstamās viesnīcas "Rolands" pārdošanu no "Krājbankas" vēlējās piedzīt tiesas ceļā.

Viesnīca "Rolands" savulaik piederēja "Skonto AL" un tā bija ieķīlāta "Krājbankā" par 2,7 miljoniem latu, kas no bankas bija ņemti būvniecībai. Īpašumu 2004.gada sākumā iegādājās tā paša gada 30.ganvārī dibinātā SIA "Calculus", samaksājot par to divus miljonus latu. Firmai tika pārdots arī "Krājbankā" ieķīlātais viesnīcas inventārs.

Izvērtējot nekustamā īpašuma pārdošanas apstākļus, Lūsis secinājis, ka darījuma rezultātā pilnvarnieka "Krājbanka" vainas dēļ "Skonto AL" un tās kreditoru kopumam nodarīti zaudējumi, kurus bankai ir pienākums atlīdzināt. Līdz ar to 2010.gada martā
Rīgas apgabaltiesā tika iesniegta prasība pret "Krājbanku".

Lūsis prasībā norādījis, ka "Skonto AL", kam iepriekš piederēja īpašums Vecrīgā, Kaļķu ielā 3a, 510 kvadrātmetru platībā atzīts par maksātnespējīgu no 2004.gada 17.februāra. Tā paša gada 13.februārī 99/100 domājamās daļas pārdotas SIA "Calculus" par 1,98 miljoniem latu, bet 2004.gada 16.februārī pārdota atlikusī domājamā daļa uzņēmumam "Calculus" par 20 000 latu.

Saskaņā ar 2001.gada 16.maija pilnvarojuma līgumu abus iepriekšminētos īpašuma pārdošanas līgumus "Skonto AL" kā pārdevēja vārdā slēgusi "Krājbanka".
"Krājbanka" kā pilnvarnieks īpašumu pārdevusi par diviem miljoniem latu, bet SIA "Eiroeksperts Rīga" 2003.gada 17.septembra vērtējumā nekustamā īpašuma vērtība 2003.gada 18.augustā norādīta 2,92 miljoni latu.

No minētā Lūsis secinājis, ka "Krājbanka", rīkojoties pretēji likumā noteiktajam un pilnvarojuma līgumam, nav darbojusies ar lielāko rūpību un nav pārdevusi īpašumu par iespējami augstāko cenu, tādā veidā nodarot zaudējumus 920 000 latu apmērā.

Rīgas apgabaltiesa Lūša prasību 2011.gada 25.janvārī noraidīja. Viņš spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, kas pērn 12.decembrī lietu bija plānojusi skatīt apelācijas kārtībā, taču saistībā ar papildus pierādījumu izprasīšanu no "Krājbankas" lietas izskatīšana tika atlikta līdz 2012.gada 13.februārim.

2011.gada 21.novembrī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apturēja "Krājbankas" darbību un iesniedza tiesā tās maksātnespējas pieteikumu. Pieteikums līdz decembra beigām atstāts bez virzības trūkumu novēršanai.

Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 23.decembrī "Latvijas Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu. Tiesa par "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas iestāšanās dienu noteica sprieduma pasludināšanas dienu, proti, 23.decembri.

Maksātnespējīgās "Krājbankas" administrators "KPMG Baltics" iesniegtajā maksātnespējas risinājumā lūdzis FKTK iespēju tuvāko septiņu dienu laikā turpināt sarunas ar potenciālajiem investoriem un pabeigt vispusīgi izskatīt pēdējās dienās saņemtos sanācijas priekšlikumus, lai pārliecinātos par tā ekonomisko pamatotību un risinājuma izdevīgumu "Krājbankas" kreditoriem. Kopumā "KPMG Baltics" saņēmis četrus "Krājbankas" sanācijas priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!