Foto: Shutterstock

Šā gada maijā kopējie nodokļu ieņēmumi bija 979 miljoni eiro, kas ir par 129 miljoniem eiro jeb 15,1% vairāk nekā 2021. gada maijā, liecina Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) apkopotā informācija.

Padomē norādīja, ka nodokļu ieņēmumu pieaugums tika novērots visās nodokļu grupās.

"Augstāka inflācija, kas pēdējos mēnešos strauji pieauga, ir galvenais pieauguma iemesls. Ņemot vērā, ka turpinās Krievijas karš pret Ukrainu un ieviestās sankcijas pret Krieviju sāks ietekmēt ekonomiku pilnā mērā jau vasarā, pastāv varbūtība, ka tālākie nodokļu iekasēšanas tempi palēnināsies," prognozē FDP.

Padome atzina, ka pozitīva tendence pašlaik ir vērojama arī pēc īpatsvara lielākajās nodokļu grupās. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) kategorijās absolūtais iekasētais nodokļu daudzums 2022. gada maijā pārsniedza ne tikai 2021. gada rezultātus, bet arī maija plānu – attiecīgi par 19%, 27% un 3%.

Savukārt akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) grupās šā gada maija plāns netika izpildīts, proti, par 3% un 5%, lai arī abi rezultāti ir adekvāti un tuvu mērķim, secina fiskālās disciplīnas uzraugi.

FDP secina, ka abās minētajās nodokļu grupās maijā absolūtais iekasētais nodokļu daudzums pārsniedza 2021. gada maija rezultātu.

Analizējot nodokļu iekasēšanu pret iekšzemes kopproduktu (IKP) 2021. un 2022. gada maijā, FDP secina, ka arī iekasētais nodokļu daudzums pret IKP ir palielinājies VSAOI, IIN un UIN grupās.

"Lielākais iekasēto nodokļu daudzums pret IKP nozīmē, ka iekasēto nodokļu pieaugums notiek ne tikai inflācijas dēļ, bet arī ekonomiskās aktivitātes izaugsmes dēļ," skaidro FDP.

Savukārt samazinājums PVN un akcīzes nodokļa grupās ir skaidrojams ar absolūto ieņēmumu daudzumu kritumu šajās nodokļu grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!