Foto: Itar-Tass/Scanpix

Ekonomikas ministrija (EM) rosinās valdību piešķirt vēl 635 tūkstošus eiro pirmā mājokļa programmas īstenošanai, portālam "Delfi" pavēstīja ministrijā.

Ņemot vērā iedzīvotāju interesi par programmu līdz šim, EM rosinās valdību piešķirt 635 tūkstošus eiro valsts AS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum", lai nodrošinātu turpmāku pirmā mājokļa programmas īstenošanu.

"Nepilnas nedēļas laikā banka "Citadele" saņēmusi vairāk kā 800 ģimeņu pieteikumus uz konsultācijām par kredīta saņemšanu mājokļa iegādei. Iedzīvotāju lielā interese apliecina, ka daudzām ģimenēm mājokļa iegāde ir finansiāli apgrūtināta un valsts pieņemtais lēmums par atbalsta programmas ieviešanu ir bijis pareizs un ilgi gaidīts," skaidro ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola. Lai palielinātu to ģimeņu skaitu, kas ar valsts atbalstu varēs vieglāk saņemt kredītu mājokļa iegādei, ministrija jau tuvākajā laikā aicinās valdību piešķirt papildu finansējumu.

Finansējumu plānots piešķirt no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām.

Jau vēstīts, ka valdība izstrādājusi atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem - "Altum" uz laiku līdz 10 gadiem izsniegs un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - no 10% līdz 20% (maksimālais galvojuma apmērs attiecīgi no 10 līdz 20 tūkstošiem eiro).

Pašlaik programmai valsts paredzējusi 332,7 tūkstošus eiro.

Vienīgā banka, kas pašlaik izsniedz hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, ir banka "Citadele". Pārejās bankas savu darbību programmā apturēja pēc Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas tā dēvēto "nolikto atslēgu" principu noteica kā obligātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!