Foto: LETA

Valdība pirmdien atbalstīja Privatizācijas aģentūras (PA) priekšlikumus, kas paredz AS "Citadele banka" (banka Citadele) un AS "Reverta" akcionāru līgumos ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) iepriekš paredzēto saistību restrukturizāciju, portālu "Delfi" informēja PA.

Tas nozīmē, ka  PA veiks maksājumu ERAB aptuveni 88 miljonu eiro apmērā, ko veidos maksājums naudas izteiksmē aptuveni 77 miljonu eiro apmērā, kā arī ERAB tiks nodots PA subordinētais aizdevums bankai "Citadele" 11,21 miljonu eiro apmērā.

PA skaidro, ka maksājums jāveic, lai valsts budžetu atbrīvotu no saistībām, kas izriet no galvojuma līguma, un pabeigtu bankas "Citadele" darījumu. "Darījums paredz, ka ERAB saglabā līdzdalību AS "Reverta" un bankā "Citadele", bet tiek dzēstas uzņemtās saistības, kas izriet no akcionāru līgumiem. Noslēdzošā maksājuma apmērs atbilst garantētajam ERAB ieguldījumu apmēram un maksai par kapitāla izmantošanu," informē PA.

Aprēķinātais noslēdzošais maksājums ir balstīts uz AS "Reverta" akciju novērtējumu, kas ir negatīvs, un bankas "Citadele" akciju pārdošanas cenu. Maksājuma apmērs tiks koriģēts atbilstoši bankas "Citadele" akciju gala cenai darījuma noslēguma brīdī.  

Jāpiebilst, ka valsts 75% bankas "Citadele" akciju 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewood Advisors LLC" pārdeva par 74 miljoniem eiro, taču cena var gan palielināties, gan sarukt - tas atkarīgs no bankas pašas kapitāla 2014.gada beigās. 

Tā kā ir noslēgts bankas "Citadele" akciju pārdošanas līgums un PA pēc darījuma pabeigšanas izbeigs līdzdalību bankā, tiks veikti grozījumi iepriekš noslēgtajos akcionāru līgumos, piebilst PA.

PA skaidro - kad ERAB 2009.gadā iesaistījās "Parex bankas" krīzes risināšanā, viens no nosacījumiem bija mazākuma akcionāra statusa tiesību nodrošināšana un ieguldījumu garantija. 2009.gada 11.augustā finanšu ministrs parakstīja galvojuma līgumu ar ERAB par galvojuma izsniegšanu 126,6 miljonu eiro apmērā par PA saistībām pret ERAB. Šādas papildus valsts garantijas tika noteiktas, ņemot vērā, ka ERAB ieguldījums "Parex bankā" Latvijas valstij bija nepieciešams, lai stabilizētu bankas darbību un veiktu bankas restrukturizāciju.

Bankas "Citadele" pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts  atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz PA un ERAB noslēgtais "Citadeles" akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!