Foto: Pixabay

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apkopojusi datus par Latvijas maksājumu iestāžu (MI) un elektroniskās naudas iestāžu (ENI) darbības rezultātiem 2021. gada 1. pusgadā.

Sektora konsolidācija šajā periodā apstājusies, MI un ENI veikto maksājumu, tai skaitā e-naudā, kopējais apmērs sasniedzis 159,7 miljonus eiro – par 3% vairāk nekā 2020. gada 1. pusgadā.

MI veikto maksājumu apmērs saglabājās iepriekšējā gada 1. pusgada līmenī, toties ENI veikto maksājumu (t.sk. e-naudā) apmērs ir pieaudzis par 17%. Apgrozībā esošais e-naudas vidējais daudzums, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, palielinājās par 3% – līdz 4,1 miljonam eiro. Savukārt atpirktās e-naudas apmērs sarucis par 6% – līdz 7,5 miljoniem eiro, kas liecina par šī naudas veida arvien lielāku popularitāti.

MI un ENI bruto ieņēmumi no pakalpojumu sniegšanas 2021. gada 1. pusgadā sasnieguši 5 miljonus eiro – tas ir par 11% mazāk nekā 2020. gada 1. pusgadā. Likvīdo aktīvu apmērs, salīdzinot ar situāciju pirms gada, pieaudzis par 12% un pilnībā sedza tirgus dalībnieku saistības pret klientiem.

Latvijā šā gada jūnija beigās darbojās septiņas MI, no tām divas reģistrētas un piecas licencētas, un astoņas ENI, no tām sešas reģistrētas un divas licencētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!