Foto: LETA
Maksātnespējīgā "PNB banka" vērsusies tiesā pret akcionāriem, kuri ieguva līdzdalību bankas kapitālā īsi pirms "PNB banka" tika atzīta par maksātnespējīgu, saistībā ar viņiem izsniegtajiem aizdevumiem, apstiprināja bankas maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš.

Viņš norādīja, ka prasības ir saistītas ar bankas akcionāriem izsniegtajiem aizdevumiem, taču, tā kā tās ir bankas un klientu jeb kredītņēmēju attiecības, banka aizdevumu summu nevar izpaust. "Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu tā ir neizpaužama informācija," teica Krastiņš.

Viņš informēja, ka kopumā bankai ir astoņas šādas lietas, kur katrā viens no jaunajiem akcionāriem ir kā kredītņēmējs, bet pārējie ir kā līdzatbildīgie.

"Pagaidām visas lietas ir atliktas, jo atbildētāji ir nolīguši Latvijā advokātus, kuri tikai tagad iesaistījās šajās lietās," piebilda Krastiņš.

Viņš arī informēja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 8. septembrī plānoja skatīt prasību pret Rodžeru Edvardu Tamrazu, kurā līdzatbildētāji ir Antuāns Baaklini, Dollija Huri, Žoržs Mgalobišvili, Marks Žanluī D'Ombrs, Mišels Fajads, Nikolajs Paskalajevs un Saīds Meraiks. Taču lietas izskatīšana atlikta.

Šogad 25. maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plānoja skatīt prasību pret Fajadu, kurā līdzatbildētāji ir Tamrazs, Baaklini, Huri, Mgalobišvili, D'Ombrs, Paskalajevs un Meraiks. Lietas izskatīšana atlikta līdz 2021. gada 3. februārim.

Šogad 3. martā tiesa plānoja skatīt prasību pret Huri, kurā līdzatbildētāji ir Fajads, Tamrazs, Baaklini, Mgalobišvili, D'Ombrs, Paskalajevs un Meraiks. Lietas izskatīšana atlikta līdz 2020. gada 2. decembrim.

2021. gada 13. janvārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt prasību pret Mgalobišvili, kurā līdzatbildētāji ir Huri, Fajads, Tamrazs, Baaklini, D'Ombrs, Paskalajevs un Meraiks.

Šogad 11. maijā tiesa plānoja skatīt prasību pret Baaklini, kurā līdzatbildētāji ir Mgalobišvili, Huri, Fajads, Tamrazs, D'Ombrs, Paskalajevs un Meraiks. Lietas izskatīšana atlikta līdz 2021. gada 14. aprīlim.

2020. gada 9. septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plānoja skatīt prasību pret Paskalajevu, kurā līdzatbildētāji ir Baaklini, Mgalobišvili, Huri, Fajads, Tamrazs, D'Ombrs un Meraiks. Lietas izskatīšana atlikta līdz 2021. gada 21. aprīlim.

Šogad 29. jūnijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plānoja skatīt prasību pret D'Ombru, kurā līdzatbildētāji ir Paskalajevs, Baaklini, Mgalobišvili, Huri, Fajads, Tamrazs un Meraiks. Lietas izskatīšana atlikta līdz 2021. gada 14. aprīlim.

Savukārt šogad 16. septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plānoja skatīt prasību pret Meraiku, kurā līdzatbildētāji ir D'Ombrs, Paskalajevs, Baaklini, Mgalobišvili, Huri, Fajads un Tamrazs. Lietas izskatīšana atlikta līdz 2021. gada 12. janvārim.

Jau vēstīts, ka 2019. gada jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju.

Savukārt, pēc bankas 2019. gada pārskatā minētā, Grigorijam Guseļņikovam, kuram iepriekš tiešā un netiešā veidā piederēja 95,97% bankas akciju, šobrīd pieder 23,47% "PNB bankas" akciju, kamēr pārējiem akcionāriem pieder kopumā pieder 76,53% akciju, taču katram individuāli mazāk nekā 10%.

Tāpat ziņots, ka "PNB bankas" darbība tika apturēta 2019. gada 15. augustā, bet 12. septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu. "PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 2019. gada 15. augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību. ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēma šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!