Foto: LETA

Latvijas "PNB Bankā", kas 12.septembrī tika atzīta par maksātnespējīgu, arestēti desmit Ukrainas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu konti, jo uzņēmumi tiek turēti aizdomās par naudas atmazgāšanu, vēsta ukraiņu žurnāla "NB Biznes" tīmekļa vietne.

Žurnāls: Maksātnespējīgajā "PNB Bankā" arestēti desmit ukraiņu IT uzņēmumu konti

Žurnāla rīcībā nonākusi vēstule, kuru cietušie uzņēmumi nosūtījuši Ukrainas vicepremjeram Dmitrijam Kulebam.

Kā vēsta "NB Biznes", minēto uzņēmumu pārstāvji arī personīgi tikušies ar Kulebu.

Vēstulē teikts, ka šie uzņēmumi kontu aresta dēļ nevar saņemt pat garantētos 100 000 eiro.

"Mūs satrauc prakse, kas tiek piemērota pret tiem ukraiņu uzņēmumiem, īpaši IT kompānijām, kas bijušas "PNB Banka" klienti," teikts vēstulē.

Gatavojot dokumentus garantēto 100 000 eiro saņemšanai, uzņēmumi saņēmuši Latvijas Finanšu izlūkdienesta paziņojumu, ka to konti ir arestēti, jo uzņēmumi tiek apsūdzēti par naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, teikts vēstulē.

Minētie uzņēmumi bijuši bankas klienti jau piecus gadus, un bankas finanšu uzraudzības dienests regulāri veicis to pārbaudi. Nekad nekādas pretenzijas tiem neesot izteiktas, un problēmas sākušās tikai pēc dokumentu iesniegšanas garantētās summas saņemšanai, apgalvo vēstules autori.

Viņi arī norādījuši, ka runa esot par pazīstamiem IT uzņēmumiem, kas daudzus gadus darbojušies Ukrainā, kā arī ārpus tās robežām.

"Šai problēmai ir sistēmisks raksturs, un tas nav atsevišķs gadījums. Ukraiņu uzņēmumi kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, zaudējot savus noguldījumus. Turklāt tiem vēl jācīnās par pašu līdzekļiem, tērējot tūkstošiem eiro Latvijas juristiem, kas nesniedz simtprocentīgu garantiju, ka jautājums tiks atrisināts," žēlojas vēstules autori.

Viņi piebilst, ka tāda izturēšanās pret ukraiņu uzņēmējiem var kļūt par nopietnu šķērsli ukraiņu investoru un Latvijas attiecībās.

Jau vēstīts, ka "PNB bankas" darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu. Par bankas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Vigo Krastiņš.

"PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 2019.gada 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēma šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!