Foto: AFI

Maskavas apgabala komerciālās tiesas lēmums maksātnespējīgajai bankai "Investbank" izmaksāt AS "Latvijas Krājbanka" 72 miljonus ASV dolāru un 10,6 miljonus eiro dod "Latvijas Krājbankai" neapstrīdamas kreditora tiesības konkrēto summu apmērā, atzina "Latvijas Krājbanka" administratora "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

"Tas tiešā veidā neietekmē mūsu iespējas atgūt līdzekļus, ņemot vērā, ka norit "Investbank" bankrota procedūra un iespējas atgūt līdzekļus ir minimālas, taču tas dod zināmu drošību par mūsu pozīcijām kā bankas kreditoram, kas iepriekš tika apšaubītas. Šobrīd ļoti rūpīgi apsveram turpmākos soļus, kā "Latvijas Krājbankas" kreditoru interesēs rīkoties tālāk, kā arī turpināsim vērtēt, kā rīcības vai nolaidības rezultātā šie līdzekļi netika atdoti laikā, kad "Investbank" vēl bija maksātspējīga," informēja Fīrmanis.

Kā ziņots, Maskavas apgabala komerciālā tiesa atstājusi spēkā iepriekšējās instances tiesas spriedumu, kas liek maksātnespējīgajai bankai "Investbank" izmaksāt "Latvijas Krājbankai" 72 miljonus ASV dolāru un 10,6 miljonus eiro.

Maskavas Komerciālā tiesa 2013.gada augustā lēma par labu "Latvijas Krājbankai", taču "Investbank" spriedumu apstrīdēja apelācijas kārtībā. Apelāciju tiesa apstiprināja lēmumu, kuru Krievijas banka vēlreiz apstrīdēja, taču atkal neveiksmīgi.

"Latvijas Krājbanka" iesniedza tiesā prasību pret "Investbank", norādot, ka Krievijas banka nelikumīgi un bez kāda iemesla atskaitījusi līdzekļus no tās korespondējošā konta.

"Investbank" pārstāvis apgalvo, ka abas puses noslēgušas starpbanku aizdevumu līgumus, kurus prasītājs nav ievērojis, tāpēc "Investbank" pārskaitījusi sev naudu. "Latvijas Krājbankas" advokāts norāda, ka noslēgtie starpbanku līgumi tikuši anulēti.

Tiesa lēma par labu "Latvijas Krājbankai", norādot, ka "Investbank" iesniegtie pierādījumi nerāda, kad un kā aizņēmējs ir pildījis savas parādsaistības, līdz ar to nav skaidrs, vai notikusi parāda atmaksas kavēšanās, kas ļautu "Investbank" bez kāda brīdinājuma atskaitīt summu no "Latvijas Krājbankas" konta.

Iepriekš tiesa lēma "Investbank" labā, liekot uzņēmumiem "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) un "airBaltic" katram samaksāt bankai 13,5 miljonus eiro. 2011.gadā "Investbank" iesūdzēja tiesā BAS par parādsaistību nenokārtošanu, kurā "airBaltic" bija galvotājs.

Maskavas Komerciālā tiesā 2014.gada 4.martā pasludināja "Investbank" maksātnespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!