Energoresursu krīze, inflācija un daudzas citas problēmas iekrāsoja 2022. gadu kā visai neveiksmīgu periodu investoriem. Akciju fondu turētāji pieredzēja negatīvas vērtības. Bet kā veicās kopfinansējuma aizdevumu (P2P un P2B) platformām? Kā tās pārdzīvoja 2022. gadu un kādas ir prognozes 2023. gadam, skaidro raidījums "Nākotnes kapitāls".

"Nākotnes kapitāla" vadītāja Raivja Vilūna portfelī apmēram trešdaļu no ieguldījumiem veido investīcijas kopfinansējuma platformās. Tādēļ, noslēdzot 2022. gadu un iesākot 2023., uz studiju tika aicināti nozares pārstāvji, lai dalītos savā pieredzē un novērojumos. Studijā Vilūnam pievienojās "Twino" izpilddirektors Helvijs Henšelis, "EstateGuru" vadītājs Latvijā Aleksandrs Mežapuķe un "Capitalia" pārdošanas vadītājs Mārcis Ļaksa. 

"Mēs esam jutuši šo ietekmi," saka Henšelis, skaidrojot, ka pēc Covid-19 krīzes, kad bija jūtamas investoru bažas, iepriekšējā gada satricinājumi bija pat mazāk izjūtami. Proti, investori kopumā nav bijuši bailīgi un turpinājuši investēt. 

"Salīdzinot ar Covid-19 pirmo vilni, investori ir daudz mierīgāki," saka Mežapuķe. Viņš gan stāsta, ka "EstateGuru" investoru lokā ir daudz institucionālo investoru, kurus emocijas ietekmē mazāk nekā privātos investorus. "Gads, manuprāt, bijis viens no grūtākajiem pēdējos gados," saka uzņēmuma pārstāvis, stāstot, ka nekustamā īpašuma sektors īpaši izjuta problēmas. 

"2022. gadā bija izteikti jauni baiļu cikli," abiem sarunbiedriem piekrīt Ļaksa. Vienlaikus "Capitalia", ņemot vērā, ka minimālā investīcija ir 1000 eiro, bija noturīgāka pret dažādām bažām. 

Savukārt, runājot tieši par Krievijas uzsāktā kara sekām, "Twino" pārstāvis, kura platformā pirms kara bija iespējas aizdot naudu klientiem Krievijā, saka, ka aizdevumi ir pārtraukti. Taču tie, kas bija izsniegti pirms kara, vēl aizvien tiek apkalpoti. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!