Foto: LETA

Latvijā ir 10 bankas ar lielu ārvalstu klientu portfeli, un uz slidenas takas var nonākt jebkura no tām, raidījumā "Rīta Panorāma" teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ceturtdien Reizniece-Ozola medijiem norādīja, ka Latvija no ASV partneriem saņēmusi mājienu – bankas joprojām atmazgā naudu. Ministre ceturtdien tikās ar ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieku pretterorisma jautājumos Maršalu Bilingsliju un puses pārrunāja līdzšinējo sadarbību finanšu sektora attīstībā, gan arī tālāko sadarbību. Tāpat tika runāts par Latvijas banku sadarbību ar riskantiem klientiem. Puses gan neesot runājušas par problēmām konkrētās bankās, tomēr ASV partneri devuši signālu par konkrētiem pārkāpumiem, kas tiek veikti joprojām.

Kā raidījumā uzsvēra ministre, laiks tam, lai bankas saprastu un pārorientētu savu darbību, proti, attīrītos no riskantajiem klientiem, nav daudz. Ja Latvija nespēs īsā laikā demonstrēt, ka spēj cīnieties pret finanšu noziegumiem un lietas novest līdz reāliem spriedumiem, tad var sekot arī nopietnākas konsekvences, taču Reizenes-Ozola piebilda, kas cerot – līdz tam nenonākšot.

"Negribas, lai mūs uzskata par pelēku zonu Eiropas nomalē, kas atmazgā naudu," teica ministre. Viņa arī pastāstīja, ka ASV partneri augstu vērtē un ir izteikuši atbalstu valdībai un regulatoram.

Jau vēstīts, pēc ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) 13. februārī publicētā ziņojuma, kurā tika rosināts noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, bankas darbība tika paralizēta un bankas akcionāri 26. februārī pieņēma lēmumu par bankas pašlikvidāciju.

Banka 5. martā iesniedza uzraugam pašlikvidācijas projektu. Likvidatoru amatam virzīts zvērināts advokāts un maksātspējas administrators Elvijs Vēbers, kā arī nekustamo īpašumu ieguldījumu eksperts Andris Kovaļčuks un korporatīvo un finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs. Iesnieguma projektam pievienota informācija arī par ceturto likvidatora kandidātu, kurš vēl jāapstiprina akcionāru sapulcei. Banku uzraugam pašlikvidācijas projekts jāizvērtē līdz 4. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!