Foto: LETA

Savstarpējo aizdevumu platforma "Mintos" strādā atbilstoši spēkā esošiem tiesību aktiem, līdz ar to pakalpojumus turpinās sniegt, pirmdien, komentējot Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) aicinājumu pārtraukt darbību, žurnālistiem teica "Mintos" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šulte.

Viņš sacīja, ka uzņēmums ir saņēmis PTAC licenci kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai un nav pārkāpumu, lai pārtrauktu patērētāju kreditēšanu. Pēc viņa sacītā, investīcijas, izmantojot "Mintos" platformu, tiek veiktas atbilstoši spēkā esošam regulējumam.

Šulte sacīja, ka uzņēmuma vadība sniegs PTAC visu pieprasīto informāciju.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētāja Ramona Miglāne klāstīja, ka PTAC ir pieprasījis apturēt investoru piesaisti. "Aizdevumu izsniegšanu PTAC nav pieprasījis apturēt. Tas, ko PTAC šobrīd ir draudējis, ir apturēt licences darbību, ja mēs neizpildīsim šo prasību," teica Miglāne, skaidrojot, ka uzņēmums atbildes vēstulē PTAC ir argumentējis kāpēc nesaskata nekāda veida patērētāju kreditēšanas pārkāpumus, kas varētu kalpot par iemeslu licences apturēšanai. "Jo licence tiek izsniegta kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai," uzsvēra padomes priekšsēdētāja.

Šulte teica, ka uzņēmums izprot PTAC vēlmi maksimāli aizsargāt gan kredītņēmējus, gan investorus, tomēr uzskata, ka nedrīkst aizliegt pakalpojumu tikai tāpēc, ka tas ir jauns. "Lai padarītu pakalpojumu vēl drošāku, kā arī sekojot ārvalstu labas prakses piemēriem, esam nolēmuši ieviest virkni papildu aizsargājošus mehānismus, kas pēc būtības risinās arī PTAC identificētos, pirmsšķietami saskatītos iespējamos riskus," skaidroja valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka uzņēmums rosina sākt darbu pie savstarpējo aizdevumu un kolektīvās finansēšanas pakalpojumu regulējuma izstrādes Latvijā, līdzīgi kā tas notiek, piemēram, Igaunijā.

Šulte pavēstīja, lai uzsāktu darbu pie savstarpējo aizdevumu un kolektīvās finansēšanas pakalpojumu regulējuma izstrādes, tuvākajos dienās uzņēmums nosūtīs vēstules Ministru prezidentes birojam, Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Latvijas Bankai, Valsts ieņēmumu dienestam un citiem ar aicinājumu izveidot īpašu darba grupu šī jautājuma risināšanai. "Vienlaikus "Mintos" apņemas līdz šā gada 31. martam, rūpīgi izanalizējot ārvalstu praksi, nākt ar savu redzējumu par tiesību normām, kuras būtu iestrādājamas regulējumā, lai tas būtu ilgtspējīgs un Latvija varētu būt labas prakses piemērs starptautiskajā vidē," norādīja valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš klāstīja, ka PTAC publiskajā paziņojumā ir sniedzis nekorektu informāciju par to, ka PTAC nav informēts par pakalpojumu. "Ar PTAC pārstāvjiem "Mintos" vadība tikās 20. janvārī, savukārt 2. februārī tika organizēta kopīga tikšanās gan ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, gan PTAC pārstāvjiem. Atbilstoši likumam "Mintos" būtu jāsniedz informācija PTAC desmit darbadienu laikā no dienas, kad veiktas izmaiņas kreditēšanas pakalpojumu veidos. Neraugoties uz to, ka izmaiņas kreditēšanas pakalpojumu veidos netika veiktas, "Mintos" informēja PTAC par jauno pakalpojumu likumā noteiktajā termiņā," sacīja Šulte.

Pēc "Mintos" valdes priekšsēdētājs teiktā, lai skaidrotu iespējamos riskus investoriem, platformā izvietoti pastiprinoši brīdinājumi, ka investīcijas nav apdrošinātas. "Kamēr notiek konsultācijas ar valsts institūcijām, "Mintos" trīs mēnešus dos iespēju investoriem atgriezt ar platformas palīdzību investēto naudu. (...) Tādējādi investori paši varēs izvērtēt un lemt par saviem riskiem un investīciju drošību," sacīja Šulte.

Tāpat viņš klāstīja, ka uzņēmuma vadība veic sarunas ar lielākajiem investoriem, kā arī analizē juridisko ietvaru, lai izvērtētu iespēju veidot brīvprātīgu "Mintos" platformas garantiju fondu, kurā investori ieguldītu nelielu daļu no saņemtajiem procentiem.

Runājot par PTAC pausto, ka ka patērētājs nav aizsargāts, jo nav informācijas par to, kas ir patiesais kreditors, Šulte teica, ka esošajos kreditēšanas līgumos ir norādīts, ka uzņēmumam ir tiesības daļu vai visu prasījumu cedēt trešajām personām.

Tāpat uzņēmums piedāvās iespēju trīs mēnešu laikā no kredīta saņemšanas dienas atteikties no kredīta, atgriežot atlikušo kredīta pamatsummmu. "Savukārt "Mintos" par saviem līdzekļiem segs visus iepriekšējos izdevumus, tai skaitā kredītaizsniegšanas komisiju, notāra izdevumus, valsts nodevas, samaksātos procentus u.c. Ja klients vēlēsies refinansēt aizdevumu kādā citā bankā vai pie licencēta nebanku kredītdevēja, kuram ir labāki kreditēšanas nosacījumi, "Mintos" neprasīs komisijas maksu par refinansēšanu, kā arī segs ar refinansēšanu saistītās izmaksas," stāstīja valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, šāda iespēja attieksies uz jau noslēgtajiem līgumiem, kā arī tiem, kas tiks slēgti līdz 2015.gada 30.jūnijam.

PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane sacīja, ka PTAC ir saņēmis uzņēmuma "Mintos" atbildes vēstuli un to vērtē. Savukārt komentārus PTAC sniegs pēc vēstules izvērtēšanas, teica Gertmane.

Jau vēstīts, ka PTAC pieprasījis "Mintos" pārtraukt investīciju pakalpojumu piedāvāšanu patērētājiem.

PTAC, izvērtējot "Mintos" darbību, secinājis, ka šā gada sākumā plašsaziņas līdzekļos kompānija publicējusi informāciju par izstrādātu kolektīvās finansēšanas jeb tā saukto "crowdfunding" pakalpojumu, par ko PTAC netika informēts, izsniedzot licenci patērētāju kreditēšanai. Tādēļ PTAC pieprasījis nekavējoties pārtraukt trešo personu jeb Latvijas vai ārvalstu fizisku vai juridisku personu piesaisti ieguldījumu veikšanai. Tāpat PTAC pieprasa pārtraukt patērētāju savstarpējās finansēšanas, tai skaitā cesijas līgumu slēgšanu ar ieguldītājiem. Vienlaikus PTAC vērš patērētāju uzmanību, ka šāda veida investīciju pakalpojumi netiek īpaši regulēti ar konkrētiem normatīviem aktiem, un var ietvert dažādus finanšu riskus.

Datubāzes "Lursoft" informācija liecina, ka "Mintos" reģistrēts pērn maijā, uzņēmuma pamatkapitāls ir miljons eiro. "Mintos" ir akciju sabiedrība, un tai Uzņēmumu reģistram nav jāsniedz ziņas par īpašniekiem.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētāja ir Ramona Miglāne, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks - Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins. Padomē strādā arī finanšu konsultanta "Superia" direktors Mārtiņš Krūtainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!