Foto: DELFI
Latvija progresē nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas apkarošanas pasākumu stiprināšanā, teikts Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" ziņojumā.

"Moneyval" lēmusi, ka Latvijai tiks turpināts pastiprinātās pārraudzības process.

Vienlaikus tā uzlabojusi Latvijas novērtējumu vairāku rekomendāciju izpildē. Latvija lielākoties esot izpildījusi "Moneyval" rekomendācijas tādās jomās kā, piemēram, mērķētas finanšu sankcijas saistībā ar terorismu un teroristu finansēšanu, mērķētas finanšu sankcijas saistībā ar ieroču izplatīšanu, klientu padziļināta izpēte, finanšu iestāžu regulēšana un uzraudzība, kā arī skaidras naudas kurjeri.

Komiteja arī atzinusi, ka Latvija tikusi galā ar ieteikumiem iekšējās kontroles un ārvalstu filiāļu un meitasuzņēmumu uzraudzībai. Latvija tagad ir "atbilstoša" septiņiem no 40 FATF ieteikumiem un "lielā mērā atbilst" 33 no tiem, teikts ziņojumā.

Pagaidām nav zināms, vai ar šo ziņojumu pietiks, lai pārliecinātu ekspertus par Latvijas paveikto un valsts netiks iekļauta tā sauktajā "pelēkajā sarakstā". Februāra vidū Parīzē notiks pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", plenārsesija, kurā pieņems lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande. Savukārt Latvijai šobrīd ir "Moneyval" pastiprinātas uzraudzības režīms.

Foto: no 40 rekomendācijām Latvija pilnībā vai daļēji izpilda visas 40.

Jau ziņots, ka tuvākā mēneša laikā izšķiries, vai finanšu sektora "kapitālā remonta" zīmē aizvadītais gads ļāvis Latvijai izvairīties no iekļaušanas FATF pelēkajā sarakstā, vai arī uz mēģinājumiem "saremontēt" finanšu sistēmu attiecināma sadzīves gudrība, kas vēsta, ka remontu iesākt nav grūti, bet to pabeigt - teju neiespējami.

Strasbūrā decembrī "Moneyval" plenārsēdē skatīja arī Latvijas iesniegto progresa ziņojumu par piektās kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi.

Eksperti 2018. gada 23. augusta novērtējumā 40 rekomendācijām sniedza savu vērtējumu, piešķirot tehniskās atbilstības reitingus, kur Latvijas sistēma novērtēta sešām rekomendācijām kā atbilstoša, 24 rekomendācijām – lielākoties atbilstoša un desmit rekomendācijām – daļēji atbilstoša.

"Moneyval" plenārsēdē tika vērtēts iesniegtais progresa ziņojums un Latvijas delegācijas pārstāvji ar ekspertiem pārrunās iesniegtajā ziņojumā sniegto informāciju, vienlaikus sniedzot detalizētu skaidrojumu par progresu rekomendāciju ieviešanā, liecina LETA arhīvs.

Finanšu izmeklēšanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa vēl novembrī uzsvēra, ka Latvija panākusi būtiskas un neatgriezeniskas izmaiņas cīņā pret finanšu un ekonomiskajiem noziegumiem.

Kā norādīts iesniegtajā ziņojumā, 2018. gadā oktobrī Latvijas valdība pieņēma rīcības plānu "Moneyval" rekomendāciju izpildei, kam sekoja Latvijas valdības 2019. gada februārī pieņemtais ambiciozais, bet vienlaikus nepieciešamais plāns par finanšu sektora "kapitālo remontu" ar mērķi stiprināt finanšu sektora regulatoru un to spējas cīnīties pret finanšu noziegumiem, kā arī uzlabot koordināciju ar partneriem efektīvu rezultātu sasniegšanai. Vienlaicīgi ir pārskatīts Finanšu sektora attīstības plāns, lai atjaunotu un uzlabotu Latvijas finanšu sektora starptautisko reputāciju un novērstu riskus un nepilnības.

Šā gada desmit mēnešos FID iesaldēto līdzekļu apjoms ir 275,8 miljoni eiro, šā gada deviņos mēnešos ierosināto kriminālprocesu skaits par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju pieaudzis par 158%, salīdzinot ar 2017. gadu. Savukārt kriminālvajāšanai nodoto kriminālprocesu skaits 2019. gada deviņos mēnešos pieaudzis par 255%, salīdzinot ar 2017. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!