Foto: DELFI
Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") ir pazeminājusi Latvijas bankas "Privatbank" reitingus, par iemeslu šādam lēmumam minot kredītu kvalitātes, pelnītspējas un kapitalizācijas līmeņu vājināšanos, sacīts "Moody's" paziņojumā.

"PrivatBank" finanšu spēka reitings pazemināts no E+ līdz E, un tam ir noteikta stabila prognoze. Savukārt ilgtermiņa depozītreitings samazināts no B2 līdz B3, un aģentūra norāda, ka apsver tā turpmāku samazināšanu. Īstermiņa reitings saglabāts "Not Prime" līmenī.

Lēmums par reitinga pazemināšanu pieņemts pēc pērnā gada 25.oktobrī sāktā izvērtējuma, kura iemesls bija bažas, kas saistītas ar neveiksmīgo mēģinājumu 2011.gadā īstenot plānoto kapitāla piesaisti 66 miljonu latu apmērā, kapitāla samazināšanos pēc papildu zaudējumiem 2011.gada pirmajā pusē, kā arī aktīvu kvalitātes pasliktināšanos līdz ar problemātisko kredītu pieaugumu līdz 52% no bruto kredītportfeļa 2011.gada sešos pirmajos mēnešos. "Moody's" arī informē, ka sākusi jaunu pārskatīšanu attiecībā uz ilgtermiņa reitingu, lai no jauna izvērtētu atbalstu, kādu bankai var sniegt tās mātesbanka Ukrainā.

""PrivatBank" reitinga pazemināšana atspoguļo bankas kredītu kvalitātes profila, pelnītspējas un kapitalizācijas līmeņu vājināšanos. "Moody's" secina, ka papildu zaudējumi un uzkrājumi nedrošajiem kredītiem kopš 2011.gada jūnija beigām ir vēl vairāk noplicinājuši kapitāla līmeņus, un ir maz pazīmju, ka tuvākajā nākotnē šī tendence varētu mainīties. Tā kā problemātiskie kredīti pašlaik ir aptuveni 50% no bruto kredītiem un uzkrājumu segums ‒ zem 50% no problemātiskajiem kredītiem, apvienojumā ar ārkārtīgi zemiem vai negatīviem tīrajiem procentu ienākumiem, pastāv iespēja, ka "Tier1" kapitāls, kas jūnija beigās bija 9,4%, samazināsies vēl vairāk," sacīts reitingu aģentūras paziņojumā.

Pēc "Moody's" teiktā, lai gan Latvijas ekonomika salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm relatīvi ātri guva labumu no būtiskā taupības plāna īstenošanas un mājokļu cenu korekcijas un pašlaik piedzīvo atveseļošanos, tā joprojām ir orientēta uz eksportu un tādējādi to var ievainot pašreizējā eiro zonas parādu krīze. Šis apstāklis apvienojumā ar nerimstoši augsto strukturālo bezdarbu un lielajiem parādsaistību apmēriem apgrūtinās "PrivatBank" iespēju uzlabot rentabilitāti un palielināt kapitāla līmeņus, neīstenojot papildu kapitāla injekciju, konstatē aģentūra.

Lēmumu veikt ilgtermiņa reitingu pārskatīšanu "Moody's" skaidro ar nodomu papildus analizēt iespējamu atbalstu, kādu varētu sniegt "PrivatBank" mātesbanka Ukrainā. Lēmums saistīts ar neveiksmi kapitāla piesaistē, kuru bloķēja Latvijas regulators saistībā ar bažām par ierosinājumu palielināt diviem atsevišķiem bankas īpašniekiem piederošās tiešās akciju daļas. Lēmums arī attaino "Moody's" bažas, ka Latvijas regulators arvien vairāk cenšas ierobežot Latvijas banku biznesu ārpus valsts, kas ir nozīmīga "PrivatBank" stratēģijas daļa un svarīga joma tās mātesbankai Ukrainā kā ceļš darbībai Eiropā.

Latvijas "PrivatBank" grupas zaudējumi pērn, pēc provizoriskiem datiem, bija 3,479 miljoni latu, kas ir trīs reizes mazāk nekā 2010.gadā.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2011.gada beigās bija 13. lielākā no 30 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!