Investīcijas nav tikai spēles akciju tirgos vai risku uzņemšanās ar kriptovalūtām – iespējams, daudz svarīgāki ir uzkrājumi ir 2. un 3. pensiju līmenī. Jo agrāk cilvēks sāk krāt, jo mazāk katru mēnesi jāatliek, lai līdz pensijai būtu sakrāta pieklājīga summa. “Luminor” ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš saka, ka, laicīgi sākot, līdz 65 gadu vecumam iespējams sakrāt miljonu.

“Mēs izveidojām scenārijus – Ieva, 25 gadi, Katrīna, 21 gads, un Rihards, 41 gads. Paskatījāmies, kas viņiem izdotos, ja viņi ar disciplīnu pieietu šīm lietām,” saka Krūmiņš, skaidrojot, ka, veidojot profilus, tika pieņemts, ka algas pieaugs, ka pensijas iemaksas būs 2. līmenī un iemaksas nemainīsies. Veidojot aprēķinus, ņemtas vērā arī Igaunijas un Latvijas nodokļu priekšrocības.

Aprēķini saka, ka 25 gadus vecā Ieva, kas saņemtu pirms nodokļu nomaksas 1300 eiro, kopā 2. un 3. pensiju līmenī veicot iemaksas 10% apmērā no ikmēneša algas, varētu būt sakrājusi miljonu līdz pensijai. Eksperts gan piebilst, ka tas miljons nebūs tikpat vērtīgs, kā šobrīd tas būtu, jo tiek pieņemts, ka inflācija vidēji katru gadu pieaugs par 2%. Proti, tas būtu 440 tūkstoši.

Runājot par globālo tirgu ietekmi, viņš saka, ka, aprēķinus veicot šogad, gala rezultāts būtu par apmēram procentu zemāks, bet tomēr ilgtermiņā, veicot regulāras iemaksas, tas izlīdzinās.

Krūmiņš veido arī savus privātos uzkrājumus. To viņš dara divos veidos – viens ir pasīvāks un drošāks, bet otra daļa ir, “kur ir interesantāk pasekot līdzi”. Viņam ir arī 3. pensiju līmenis.

“Apmēram 70% ir garlaicīgākajā, jo tā ir ilgtermiņa nauda,” saka Krūmiņš, sakot, ka atlikusī nauda, ko investē, tiek ieguldīta interesantākos rīkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!