Kopfinansējuma platformas ir ļoti dažādas – dažas piedāvā aizdot privātpersonām patēriņa kredītiem, dažas ieguldīt nekustamajā īpašumā, bet dažas ļauj aizlienēt naudu uzņēmumiem. Turpinot iepazīšanos ar P2P un šai sistēmai līdzīgām platformām, "Nākotnes kapitāla" vadītāji sarunājās ar platformas, kas paredzēta uzņēmumu kreditēšanai, "Capitalia" vadītāju Juri Grišinu.

""Capitalia" galvenā specializācija jau vairāk nekā desmit gadus ir finansēt mazos un vidējos uzņēmumus Baltijas valstīs," saka Grišins, skaidrojot, ka "Capitalia" aizdod naudu tiem uzņēmumiem, kuriem bankas nevar aizdot vai neaizdod pietiekami lielu summu. Attiecīgi platforma piedāvā investoriem piedalīties aizdošanas procesā. "Uzņēmumi, kurus mēs esam šādi finansējuši, ir "Pūre", "Gandrs", "Stender"," stāsta Grišins. 

"Capitalia" pārstāvis norāda, ka platforma ļoti rūpīgi izvērtē uzņēmumus, kuriem tiek izsniegti aizdevumi. Prasme esot izkopta desmit darba gadu laikā. Vienlaikus daļai aizdevumu ir arī nodrošinājums. "Mēs kopš platformas darbības uzsākšanas 2017. gadā esam izsnieguši nedaudz virs piecsimt aizdevumiem, un šobrīd ir tikai viens kredīts, kura dēļ ir radušies kādi neatgūstami zaudējumi investoriem," stāsta Grišins, norādot, ka viņu portfeļi veiksmīgi pārdzīvo gan Covid-19 krīzi, gan karu Ukrainā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!