Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 6. maiju?

  • Investēts: 1650 eiro (+100 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 1481,11 eiro (-14,61 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -10,24% (-0,89 p.p par nedēļu)

“Diemžēl pagājušajā nedēļa man neizdevās papildināt savu kontu “Interactive Brokers” vietnē, tāpēc neizdevās veikt jauno akciju pirkumu,” skaidro Kuzikovs. “Interesanti, ka par visu investīciju periodu mans portfelis performē sliktāk par “S&P 500” indeksu. Tas saistīts ar to, ka man bija jāveic “Tinkoff” bankas akciju steidzīga pārdošana,” atgādina raidījuma vadītājs, kurš neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā lēma pārdot bankas akcijas.

“Taču ja paskatītos uz portfeļa ienesīgumu no šī gada sākuma, tad mans portfelis lēni, bet tuvojās “S&P 500” reitinga ienesīgumam, ka arī pēdējās dienas pat mazliet to apsteidz,” viņš skaidro.

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 6. maiju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1602,33 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1546,45 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -2.4% (-2.3% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

FRC kārtējo reizi pacēla kredīta likmi, kas turpināja negatīvi ietekmēt “S&P 500” indeksu. Tas nedēļas laikā zaudēja 7,27 punktus vai -0,18%. Interesanti ieverot to, ka 5. maijā tika novērots akciju cenu pieaugums, taču daži ekonomisti uzskata, ka tas ir vairāk saistīts ar investoru vēlamo optimismu, nevis ar reālo vērtību. Centrālas bankas turpina ierobežot inflāciju ceļot kredītu likmes, kam ir jāved pie cenu samazināju. Daži eksperti jau sāk domāt par to ka mēs esam pietuvojas kartējam akciju burbulim līdzīgam ka tas bija 2008. gadā vai 2000. gadā. Tas nozīmē, ka ilgtermiņa mēs ievērosim akciju tirgus kritumu, neskatoties uz īstermiņa pieaugumiem.

Baltijas akciju tirgus vēl aizvien turpina lejupslīdošu tendenci. Neskatoties uz nelieliem vērtības kāpuma brīžiem, kopumā turpinās kritumi un kopējā akciju vērtību samazināšanās. Nekādas būtiskas izmaiņas, ņemot vērā globālos notikumus, visticamāk arī tuvākajās nedēļās netiks novērotas. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 10,8%. Viļņas biržas indekss "OMX Vilnius" samazinājās par 0,24%, savukārt Tallinas biržas indekss "OMX Tallinn" šonedēļ samazinājās par 0,69%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 1,07%.

Kriptovalūtu telpā turpina dominēt bailes. “Bitcoin Fear and Greed index”, kas liecina par kopējo noskaņojumu ar populārāko kriptovalūtu, rāda, ka tirgū valda ārkārtīgi liela piesardzība - tas nozīmē, ka cenas krīt un tirgus stagnē.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • No 18 akcijām jau tika 6 rāda pozitīvu ienesīgumu
  • Pozitīva ienesīguma akciju kopsumma nokrita no 38,08 līdz 34,64
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma faktiski dubultojies no -158,42 līdz -173,98

Par galvenajiem nedēļas “uzvarētājiem” kļuva “JPMorgan” (+0.41%) un “SHELL” (+0.34%), tad kad “zaudētāju” topā bija “NY Times” (-0.63%) un “VISA” (-0.27%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Tikai trīs no deviņā pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -3.04% apmērā
  • Labāko rezultātu uzrāda “Novatouras”

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-16,60%)

Kuzikovs investēs mazumtirdzniecībā un mediju sektoros

“Līdz ar to, ka iepriekšējā nedēļā man neizdevās veikt plānotas investīcijas, tad šonedēļ manos plānos ir investēt pa 50 eiro gan mazumtirdzniecības (“Walmart” un “P&G”), gan mediju segmentos (“Walt Disney” un “NY Times”). Pateicoties šim investīcijām man pirmkārt izdosies sabalansēt segmentus, kuri bija zem mana mērķa 13,33% no portfeļa vērtības, kā arī izdosies samazināt vidējas cenas mediju akcijām, kuras cena nokrita pēdējā laikā,” skaidro Kuzikovs.

Vilūns palielinās savu Baltijas akciju portfeli

“Lai gan šobrīd ir izteikts vērtības kritums, tas nozīmē, ka tāds arī pieturēsies vienmēr. Jāatgādina, ka portfeļus mēs veidojam desmit gadu perspektīvā un tādējādi īstermiņa vērtību kritumi nav būtiski. Tāpat, kā norāda daudzi eksperti, cenu kritums ir labākais brīdis pirkt, ja vien uzņēmumos nav strukturālu problēmu,” norāda Vilūns, iezīmējot, ka plāno ieguldīt naudu Baltijas akcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!