Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 4. novembri?

  • Investēts: 2950 eiro (+50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 2,791.11 (+8.82 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -5.38% (-1.49 procentu punkti)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 4. novembri?

  • Investēts: 2901,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 2651,87 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -7,86% (+0,8% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Novembra pirmās nedēļas sākums bija diezgan pozitīvs, bet beigās “S&P 500” atkal atgriezās pie lejupslīdošas trajektorijas. Investori gaidīja no FRS vadītāja apstiprinājumu tam ka likmes nākotnē tiks celtas ne tik agresīvi kā līdz šīm. Diemžēl šāds signāls no FRS neatnāca. Tāpēc jau nedēļas beigās optimismu nomainīja pesimisms. “S&P 500” indekss nokrita par 1113. punktiem jeb 2.87%.

Kopumā arī no Baltijas akciju tirgiem nekādas īpaši pozitīvas vēsmas nav gaidāmas ilgtermiņā, jo kamēr vien ārzemju tirgi nesāks atgūties, Baltijā arī situācija būtiski nemainīsies. Tomēr šī nedēļa bija pozitīva. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 3,47%. "OMX Vilnius" šonedēļ palielinājās par 0,34%, savukārt Tallinas biržas indekss "OMX Tallinn" šonedēļ palielinājās par 3,93%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 3.96%, vēsta aģentūra LETA.

Tomēr ir jāpieņem, ka tas ir īstermiņa kāpums un visticamāk jau šīs nedēļas laikā tirgi atgriezīsies pie lēnas lejupslīdes vai mīņāšanās uz vietas.

Kriptovalūtas jau kārtējo reizi apliecina, ka šobrīd ir teju pilnībā piesaistītas globālajiem tirgiem, precīzāk - patērētāju noskaņojumam par tirgu. Attiecīgi šonedēļ nozares “zelta standarts”, populārākā kriptovalūta “Bitcoin” atkal pākāpās pāri 21 tūkstoša robežai un nedēļas nogalē arī tur palika. Tirgū arī parādījusies nedaudz lielākas svārstības, kas bija raksturīgas pirms iestājās kriptovalūtu ziema.

Portfeļa izmaiņas


Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Tikai 4 akcijas rāda pozitīvo ienesīgumu (pirms nedēļas bija 5)
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma samazinājās no -180 eiro līdz -230 eiro

Nedēļas laikā visas akcijas parādīja vērtības kritumu, rekordisti bija “The New York Times” (NYT) ar +0,91% un “JPMORGAN CHASE & CO” (JPM) ar +0,25%. Interesanti ka tieši šis divas akcijas ilgu laiku bija starp vissliktākajām mana portfelī. Vislielāko vērtības kritumu parādīja tehnoloģiju giganti: “ALPHABET INC” (GOOGL) ar -0,41% un “APPLE INC” (AAPL) ar -0,55%. Domāju, ka nākotnē tieši šis segments vēl bieži būs starp “krītošajām” akcijām.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Viena no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - “SAF Tehnika
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -7,26%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-56,40%)

Kuzikovs pārdod “MasterCard” un optimizē finanšu sektoru

“Ka arī plānoju, iegādājos “The Procter & Gamble Company” (PG) akcijas. Nākamas investīcijas būs pārtikas segmenta, jo tagad tas ir segments, kur es investēju vismazāk salīdzinājumā ar pārējiem. Plānoju 50 eiro sadalīt proporcionāli starp visām 3 akcijām: “McDonalds Corporation” (MCD), “The Coca-Cola Company” (KO) un “The Mosaic Company” (MOS).


Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli un domāt par jaunu akciju iegādi

“Neesmu vēl izlēmis, kuru (un vai vispār kādu) no Baltijas uzņēmumiem iegādāties, bet turpinu izskatīt savas iespējas un paralēli papildināt tieši Baltijas portfeļa daļu,” saka Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!