Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 18. novembri?

  • Investēts: 3050 eiro (+50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 2914,57 (+51,17 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -4,44% (+0,09 procentu punkti)


Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 18. novembri?

  • Investēts: 3051,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 2801,87 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -12,95% (-0,8% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

"S&P 500" indekss atkal nokrita. Šoreiz kritums bija 12,63 punkti (-0,32%). Kā jau ieraksts, kritums tika saistīts ar ASV Federālās rezerves (FRS) lēmumiem. Ceturtdien tas vadītājs Džeimss Balards izteicās, ka FRS būs jāturpina paaugstināt bāzes procentu likmi. Viņš gan neprecizēja, cik augstu likme būtu jāpaaugstina. Taču dati, kas pavadīja viņa komentārus, liecina, ka līmenis varētu būt 5-7% robežās. Ja līdz ceturtdienai indeksi vēl turējās, tad pēc komentāriem tie atkal nokrita. Piektdien daļa no krituma tika atgūta.

Mēneša griezumā Baltijas akciju vidējās cenas turpina aug. Tas visticamāk ir saistīts ar īstermiņa pozitīvo noskaņojumu ASV tirgos, taču kāpums ir lēns. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 0,07%, Viļņas indekss palielinājās par 1,11%, savukārt "OMX Tallinn" samazinājās par 0,26%.

Kriptovalūtu pasaulē arī nekādas pozitīvas vēsmas nevalda. Šķiet, ka investori, kas pirms pāris nedēļām, cerot uz uzvaru pār inflāciju, izrādīja nelielu entuziasmu, nespēj tik pāri "FTX" sabrukumam. Plašāk par to var lasīt "Delfi Bizness" - Kriptokaraļa brūkošais uzņēmums FTX iedzen kārtējo naglu uzticībā nozarei.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Sešas akcijas rāda pozitīvu ienesīgumu (pirms nedēļas bija piecas)
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma saruka no -105 eiro līdz -113 eiro

Nedēļas laikā 9 no 17 akcijām parādīja vērtības pieaugumu. Šoreiz starp rekordistiem ir “Wallmart Inc” (WMT) ar +0,45% un “VISA” (V) ar +0,19%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja L&G Battery Value (BATT) ar -0,17% un “Mosaic Co” (MOS) ar -0,35%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Divas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - “SAF Tehnika” un "Enefit Green"
  • Negatīvais pieaugums portfelim ir -4,41%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-86,40%)

Kuzikovs turpina investēt enerģētikā

Lai sasniegtu 20% ETF īpatsvaru savā portfeli, es investēju "L&G BATTERY VALUE-CHAIN". Diemžēl vēl ir jāpagaida laiks, kamēr mans pieprasījums realizēsies, bet es turpinu sekot stratēģijai - līdzvērtīgi investēt visos segmentos. Es skatos nevis, cik izauga vai nokrita konkrēts segments, bet vai manas investīcijas tajā sakrīt ar pārējiem segmentiem. Nākamas investīcijas ies enerģētikā un konkrēti "NextEra Energy". Tas gan sabalansēs šo segmentu salīdzinājumā ar pārējiem, gan arī izlīdzinās investīcijas "NextEra Energy" un "Shell".

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

“Turpinu izskatīt savas iespējas un paralēli papildināt tieši Baltijas portfeļa daļu,” saka Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!