Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 7. oktobri?

  • Investēts: 2750 eiro (+50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 2494.42 (+93.85 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -9.29% (+1.79 procentu punktu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 7. oktobri?

  • Investēts uz šo brīdi: 2702,52 eiro
  • Kapitāla vērtība: 2403,03 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -12,47% (-0,23% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

"S&P 500" oktobri sāka ar 5,7% kāpumu, kas ir labākais rezultāts ceturtā ceturkšņa pirmajās divās tirdzniecības dienās tirgus vēsturē. Tomēr viss nav tik vienkārši. Kāpumam bija divi iemesli: pirmdienas ražošanas dati un otrdienas ASV nodarbinātības dati ļāva investoriem cerēt, ka Federālo Rezervju Sistēma varētu palēnināt likmju paaugstināšanu. Tomēr neaizmirstiet, ka tirgus jau ir piedzīvojis līdzīgu ralliju pirms dažiem mēnešiem, kad parādījās pozitīvāki inflācijas dati, nekā gaidīts, un akciju cenas pacēlās uz augšu. Toreiz FRS savus plānus nemainīja.

Ir vērts arī atcerieties, ka "S&P 500" septembrī zaudēja 9,34%. Katru reizi (neņemot vērā 2008. gadu), kad tirgus septembrī zaudēja 7% vai vairāk, akcijas oktobrī atlēca atpakaļ. Bet tas vēl nenozīmē ka beidzas lāča tirgus tendence, tas ir joprojām īslaicīga pozitīva kustība.

Baltijas akciju tirgos turpinās kritums. Kā jau iepriekš minēts, kamēr vien globālā ekonmika nesāks atkopšanos, arī Baltijā nekas būtiski nemainīsies. Mazu, lokālu sašūpošanos varētu piedāvāt “Indexo” ienākšana biržā nākamajā nedēļā, tomēr, ja arī notiks kāpums, tas būs īstermiņa.

Runājot par kriptovalūtām - būtisku izmaiņu nav, tomēr, šķietami, ka ir apstājies straujais kritums, ko varēja novērot pagājušajā nedēļā. Lai arī “alkatības un baiļu” indeksi, kas rāda investoru noskaņojumu, liecina, ka tirgos vēl aizvien valda liela piesardzība, nedēļas laikā tika novērots neliels “Bitcoin” un attiecīgi pārējo kriptovalūtu pieaugums. No 18 tūkstošiem atgriežoties robežās ap 20 tūkstošiem.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Joprojām nav nevienas akcijas ar pozitīvo ienesīgumu.
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma tagad ir -390 eiro (+27 eiro).

Nedēļas laikā visas akcijas parādīja vērtības kritumu, rekordisti bija "Shell" (Shel) ar +0,33% un "NY Times" (NYT) ar +0,24%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja "Coca-Cola" ar -0,10% un "Nextera Energy" (NEE) ar -0,08%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Visas pozīcijas ir negatīvas
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -9,53%
  • Labāko rezultātu jau vairākas nedēļas nemainīti uzrāda “Enefit Green”

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-50,40%)

Kuzikovs turpina sekot portfeļa diversifikācijai un palielinās ETF daļu

“Kā tika plānots es iegādājos pārtikas segmenta akcijas. Pamanīju ka manā portfelī ETF daļa atpaliek no plānotiem 20%. Šobrīd tā ir 17,03%. Tāpēc mana nākama investīcija būs tieši šajā segmentā. Līdz ar to ka ETF kas kopē "S&P500" ieņem šajā segmentā jau 43%, tad šoreiz es investēšu tikai Berkshire Hathaway un "L&G Batery Value-Chain". Tas ļaus man izlīdzināt proporcijas starp visiem 3 akcijām šajā segmentā.”

Vilūns palielinās savu Baltijas akciju portfeļa daļu

"Turpināšu lēnām palielināt savā portfelī Baltijas biržā esošo uzņēmu akcijas," saka Vilūns

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!