Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Par to kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā. Par abu investoru investīciju principiem var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 1. aprīli?

  • Investēts: 1500 eiro (+50 eiro nedēļā)
  • Kapitāla vērtība: 1,409.17 eiro (+ 50,23 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -6,28% (+2,68 procentpunktu nedēļā)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 1. aprīli?

  • Investēts: 750 eiro
  • Kapitāla vērtība: 886,27 eiro
  • Investīciju ienesīgums: 9,38% (-1,39% nedēļā)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

“S&P 500” pieaugums sāk piebremzēties. Nedēļas laikā +4.77 punkti (pirms nedēļas pieaugums bija +80.66) vai +1.81% (pirms nedēļas +0.11%). Bet kopumā marts šogad izrādījās labākais mēnesis ASV fondu tirgum – neskatoties uz Krievijas karu Ukrainā, FRS likmju paaugstināšanas cikla sākumu un bažām par izejvielu cenu kāpumu.

Taču pagājušajā nedēļā investori saņēma arī negatīvu signālu – ASV Valsts kases obligāciju ienesīguma likme ir kļuvusi inversīva. Kas nozīmes, ka īstermiņa obligāciju ienesīgums kļuva lielāks par ilgtermiņa obligāciju ienesīgumu. Kas parasti ir pretēji. Vēsturiski līdzīgas situācijas liecināja par nenovēršamu ekonomikas lejupslīdes sākumu un attiecīgi akciju tirgus kritumu.

Vai ASV ekonomika atrodas recesijas sākumā? “Goldman Sachs” analītiķi novērtēja recesijas sākuma iespējamību 2023. gadā ar 20%-35% varbūtību. Taču citi investīciju banku eksperti skatās uz nākotni daudz optimistiskāk, jo laiks starp ienesīguma inversijas un recesijas sākumu ir 16-24 mēneši.

Baltijas akciju tirgus nekādus brīnumus pagājušajā nedēļā nerādīja. Taču vienlaikus turpinās apkopšanās, kas sākās, kad tika pārvarēts pirmais kara izraisītais šoka vilnis. Atkopšanās ir lēna, bet tā ir redzama. Lielākais Baltijas uzņēmumu indekss “OMX Baltic Benchmark GI” kopš 7. marta, kad tika sasniegts pēdējā pusgadā zemākais indeksa vērtības punkts, līdz 1. aprīlim bija pakāpies par vairāk nekā 16%. Tādējādi var pieņemt, ka izaugsme kamēr vien ģeopolitiskajā arēnā nerodas jauni satricinājumi un kamēr vien starptautiskie indeksi turpina augt, arī Baltijas tirgus turpinās pozitīvo virzību.

Jāmin, ka tieši Latvija, proti, Rīgas birža no trim turpina performēt vissliktāk. Kā ziņoja LETA, Rīgas biržas indekss "OMX Riga" marta pēdējā nedēļā samazinājās par 0,27%.Viļņas biržas indekss "OMX Vilnius" palielinājās par 1,88%, savukārt Tallinas biržas indekss "OMX Tallinn" palielinājās par 0,97%.

Savukārt kriptovalūtu turētājiem un spekulantiem aizvadītā nedēļa bija īpaši laba. Kriptovalūtas turpināja strauju izaugsmi. Lai gan “Bitcoin”, kas ir tirgus līderis, uz nedēļas beigām sāka buksēt, ātrumu uzņēmušās mazāk populārās digitālās valūtas turpināja augt. Piemeram, Solana, kas dažkārt tiek minēta kā “Ethereum” aizstājējvalūta NFT tirgū, nedēļas laikā vērtībā pieauga par 36%. Sasniedzot 130 eiro par vienu monētu. CNBC vēstīja, ka aizvien vairāk lielās, tradicionālās finanšu institūcijas – bankas, fondu pārvaldnieku grupas – sāk pieņemt darbā kriptovalūtu un tehnoloģiju speciālistus. Tādējādi pastāv iespēja, ka vismaz īstermiņā kriptovalūtu vērtība turpinās augt.

Portfeļa izmaiņas

Situācija ar Kuzikova akcijām:

  • No 17 akcijām 11 (+1) rāda pozitīvu ienesīgumu
  • Pozitīva ienesīguma akciju kopsumma palielinājās no 41,14 līdz 57,74
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma palielinājās no -36,73 līdz -46,54

Par galvenajiem nedēļas nedēļas “uzvarētājiem” kļuva Walmart (+0,26%) un Mastercard (+0,2%), tad kad “zaudētāji” bija “New York Times” (-0,21%) un JMP Morgan Chase (-0,51%)

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām:

  • Četras no deviņām pozīcijām Vilūna Baltijas portfelī uzrāda pozitīvu rezultātu.
  • Labākie rezultāti šobrīd ir lietuviešu “Novatouras”, kas portfelī kopš iegādes brīža audzējis vērtību par 5,48%.
  • Latviešu “SAF TEHNIKA” arī ir tuvu, lai uzrādītu pozitīvu rezultātu.
  • Portfelis vēl aizvien ir ar zaudējumiem -1,82 eiro (-0,48%)

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli:

Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrādījušas ievērojamu pieaugumu (no 21% līdz pat 51%)

Lielākais vērtības pieaugums ir “Solana” (51,97%)

Jāmin, ka “Solana” gadījumā pieaugums ir bijis pat lielāks, nekā tas šobrīd uzrādās, jo nedēļas izskaņā es, palielinot kopējās investīcijas kriptovalūtās, iegādājos nelielu daudzumu kriptovalūtu daļu klāt brīdi, kad cenas bija relatīvi augstas. Tādējādi kopējais ienesīguma pieaugums mazliet samazinājās.

Kuzikovs turpina samazināt vidējo akciju iegādes cenu

“Es arī plānoju es investēju naudu “BAT” ETFā un “Disney” akcijās ar mērķi samazināt vidējo ieguldījumu cenu,” saka “Nākotnes Kapitāls” vadītājs.

“Es turpinu sekot savai stratēģijai samazināt vidējo pirkuma cenu. Ņemot vērā to, ka lielākais kritums joprojām ir “JP Morgan Chase” bankai, tad plānoju 25 eiro investēt tieši šajās akcijās. Otrus 25 eiro plānoju investēt “Berkshire Hathaway Inc”, tāpēc ka ETF segments man veido 18.38%, bet mans mērķis ir 20%, turklāt pats “Berkshire” akcijas veido šajā segmentā tikai 20.5%,” komentē Kuzikovs.

Vilūns palielina Baltijas akciju un kriptovalūtu portfeli

“Esmu palielinājis kriptovalūtu un Baltijas akciju portfeli līdz 750 eiro. Attiecīgi tā ir puse no investīcijām. Otra puse tiks ieguldīta P2P platformās,” saka Vilūns, norādot, ka ieguldījums Baltijas tirgū ir bijis labs un paredzams, ka jau tuvākajās nedēļās, kad uzņēmumu akcijas turpinās atgūšanās ceļu, tas atmaksāsies.

“Vienlaikus jāmin, ka šobrīd mana portfeļa vērtība ir ievērojama, bet tas ir pateicoties kriptovalūtām, kuru vērtība, ja pagātnes dati spēj pareģot nākotni, neizbēgami kritīsies tuvākajā laikā,” norāda Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!