Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 17. jūniju?

  • Investēts: 1950 eiro (+50 eiro par nedēļu)
  • Kapitāla vērtība: 1598,45 eiro (-49,38 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -18,02% ( -4,75% kredīta punkti par nedēļu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 17. jūniju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1901,36 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1634,45 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -16,3% (-4% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

"S&P 500" turpināju kritumu un 17. jūnijā sasniedza jauno anti rekordu - 3,674.84 . Faktiski nedēļas laikā nokrītot par 163,31 punktiem jeb 4,25%. Šonedēļ FRS paaugstināja likmi par 0,75 procentpunktiem līdz 1,75%. Regulatora vadītājs Džeroms Pauels atzina, ka 40 gadu rekorda inflācija šobrīd ir augstāka, nekā gaidīts, tāpēc FRS ir spiesta rīkoties daudz izlēmīgāk. Investori arvien pesimistiskāk raugās uz ASV ekonomikas "mīkstās piezemēšanās" izredzēm, norādot uz pieaugošām recesijas iespējām.

Šķiet, ka tirgi ir pārgājuši panikas režīmā, pat naftas uzņēmumu akcijas ceturtdien nokrita, neskatoties uz naftas cenu kāpumu. Akciju izpārdošana ir iespēja atcerēties investēšanas pamatus, un uzņēmumi ar spēcīgākiem pamatiem izbaudīs pastiprinātu investoru uzmanību. Šī brīža apstākļos vērtības akcijas jūtas daudz labāk nekā izaugsmes akcijas, par ko var pārliecināties arī "Nākotnes Kapitāla" priekšpēdējā raidījumā un iegūt idejas investīcijām.

Baltiju akciju tirgus nespēj nekādā veidā pretoties kopējam pesimismam, kas valda globālajos tirgos. Svarīgākie indeksi kā "S&P 500" un "Dow Jones Industrial Average" atspoguļojas arī Baltijā. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ samazinājās par 1,36%.

Viļņas biržas indekss "OMX Vilnius" kritās par 1,76%, savukārt Tallinas biržas indekss "OMX Tallinn par 4,84%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 4,11%, ziņo aģentūra LETA.

Ja daļai investoru, noslēdzot aizpagājušo nedēļu likās, ka kripto pasaule jau ir pieredzējusi lielāko kritumu un "Bitcoin" turpinās stagnēt ap 20 tūkstošiem par vienu monētu, tad pagājušās nedēļas sākums atgādināja – var būt vēl sliktāk. "Delfi Bizness" rakstīja par to, ka digitālo monētu pasaulē ir iestājusies "kripto ziema". Tiek paredzēts, ka ne tikai virkne kriptovalūtu pazudīs, bet arī virkne jaunuzņēmu, kas strādāja šajā sfērā. "Coinbase" un virkne citu digitālo monētu uzņēmumu jau paziņojuši par štatu samazināšanu un paredzams, ka daļa no tiem varētu pārstēt strādāt vispār. Lai gan daži min, ka pēc šīm "ziemām", nāk strauja izaugsme – nav zināms, kad tas varētu notikt.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Vairs neviena no akcijām nerāda pozitīvu ienesīgumu.
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma būtiski palielinājās no 192,6 līdz 335,75 eiro.

Nedēļas laikā neviena no akcijām nepabeidza ar pozitīvo cenu pieaugumu. Par lielākiem "zaudētājiem" kļuva "Shell" (-1.38%) un "NY Times" (-0.57%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Visas akcijas ir ar negatīvu vērtību
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -5,6% apmērā
  • Lielākais kritums ir "Siauliu Bankas" (-14,11%)

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - "Bitcoin", "Ethereum" un "Solana" uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir "Solana" (-58,89%)

Kuzikovs turpinās investēt tikai akcijas ar pozitīvo rezultātu

"Šoreiz savus plānus es mainīju un investēju nevis pārtikas segmentā, bet mazumtirdzniecībā. Sadalot 50 eiro starp "PG" un "Wallmart". Galvenais iemesls tam ir tas, ka es pamanīju, kā šīs akcijas bija vienīgas, kas radīja pozitīvo pieaugumu nedēļas sākumā. Tad kad "Coca-Cola" jau bija mīnusos," skaidro Kuzikovs.

"Šobrīd ir grūti pieņemt kādu lēmumu, jo viss tirgus krīt. Taču ir dažas lietas, kas tomēr ir daudz drošākas. Enerģētika, pārtika un mazumtirdzniecība jūtas daudz labāk nekā IT, bankas, mediji un ETF (izņemot "Berkshire"). Tāpēc es arī turpinu fokusēties tieši uz pirmajiem trim sektoriem, bet nākamas investīcijas veikšu "Berkshire", jo tajā man uz šo brīdi ir investēts vismazāk no visām topa sektoru akcijām," plānu iezīmē investors.

Vilūns palielinās P2P portfeli

"Pagājušajā nedēļā jau ieguldīju P2P servisos un domāju, ka nākamajās pāris nedēļas rīkošos līdzīgi. Nav paredzams, ka Baltijas tirgū būs strauja izaugsme un arī kriptovalūtas visticamāk nesāks augt pēkšņi. Attiecīgi pagaidām varu palielināt savu portfeļa stabilo daļu un, kad būs signāli par izaugsmi citos tirgos, tad arī varēšu atsākt ieguldīt, kamēr vēl cenas zemas kripto un Baltijā," stāsta Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!