Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 24. jūniju?

  • Investēts: 2000 eiro (+50 eiro par nedēļu)
  • Kapitāla vērtība: 1720 eiro (+121,55 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -14% (+4,02% procenta punkti par nedēļu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 24. jūniju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1901,36 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1666,87 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -14,4% (-2,1% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Pēc iepriekšējās nedēļās konstatētā krituma "S&P 500" sāka kāpumu un nedēļas laikā izauga par 245 punktiem jeb 6,7%, līdz 3911 punktiem. Kas bija galvenais iemeslu tik lielam optimismam biržā? "Markit" aptauja piektdien paziņoja, ka ASV biznesa aktivitāte jūnijā vājinājās, jo strauji augošā inflācija un zemais patērētāju noskaņojums mazināja iekšzemes pieprasījumu. Tas varētu liecināt, ka ASV ekonomika jau ir apstādinājusi savu ekonomisko izaugsmi. Tādējādi FRS darbība ir devusi zināmu efektu. No vienas puses tas ir pozitīvs signāls, kas nozīmē ka tuvākajā laikā netiek plānota kredīta likmju pacelšana. No otras puses tas liecina, ka ASV ekonomikas izaugsme samazinājās un tas sekas mēs drīz ieraudzīsim akciju cenās. Faktiski viens negatīvs faktors tika nomainīts ar citu.

Baltijas akciju tirgos turpinās kritums. Lai arī nedēļas sākumā radās priekšstats, ka kritums varētu apstāties jau trešdien indekss "OMX Baltic Benchmark" turpinājās lejupslīde un, kā jau iepriekš minēts, kamēr vien globālā ekonomika nesāks atkopšanos, arī Baltijā nekas būtiski nemainīsies. Mazu, lokālu sašūpošanos varētu piedāvāt "Indexo" ienākšana biržā nākamajā nedēļā, tomēr, ja arī notiks kāpums, tas būs īstermiņa.

Runājot par kriptovalūtām - būtisku izmaiņu nav, tomēr, šķietami, ka ir apstājies straujais kritums, ko varēja novērot pagājušajā nedēļā. Lai arī "alkatības un baiļu" indeksi, kas rāda investoru noskaņojumu, liecina, ka tirgos vēl aizvien valda liela piesardzība, nedēļas laikā tika novērots neliels "Bitcoin" un attiecīgi pārējo kriptovalūtu pieaugums. No 18 tūkstošiem atgriežoties robežās 20 līdz 21 tūkstošiem.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Divas akcijas parādīja pozitīvo ienesīgumu.
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma būtiski uzlabojās no -335,75 eiro līdz - 254,02

Interesanti ka nedēļas laikā tikai divas akcijas parādīja vērtību kritumu: MOS (-0,17%) un "NY Times" (- 0,05%). Tad kad pārejas akcijas manā portfeli rādīja vērtību pieagumu. Rekordisti bija "Next Energy" (+0,73%) un PG (+,58%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Viena no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - "Enefit Green"
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -6,35%
  • Labāko rezultātu jau vairākas nedēļas nemainīti uzrāda "Enefit Green" ar 0,66% pieaugumu

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - "Bitcoin", "Ethereum" un "Solana" uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir "Ethereum" (-50,40%)

Kuzikovs turpina investēt enerģētikā, pārtikā un mazumtirdzniecībā

"Iepriekšējā nedēļā, kā bija plānots es veicu investīcijas "Berkshire" akcijas. Tas sabalansēja mana portfeļa ETF daļu," stāsta Kuzikovs.

"Turpmākas investīcijas es veikšu segmentos, kas rāda labus rezultātus augstas inflācijas laikā: enerģētikā (+0,34%), pārtikā (+1,17%) un mazumtirdzniecībā (-1.57%). No šiem segmentiem mans pirmais uzdevums būs palielināt "MOSAIC" akcijas īpatsvaru mana portfeļa pārtikas segmentā," skaidro investors.

Vilūns palielinās savu P2P akciju portfeli, iespējams, iegādāsies "Indexo"

"Šonedēļ Baltijā notiek salīdzinoši rets notikums – tirgū ienāk jauns uzņēmums. "Indexo", iespējams, ir gana interesants, lai mēģinātu iegādāties akcijas sākotnējā piedāvājumā. Tāpat plānoju turpināt palielināt P2P portfeļa daļu," saka Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!