Foto: Raivis Vilūns

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 8. jūliju?

  • Investēts: 2100 eiro (+50 eiro par nedēļu)
  • Kapitāla vērtība: 1877,35 eiro (+100,1 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: - 10,69% (-2,71% procenta punkti par nedēļu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 8. jūliju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1951,36 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1729,85 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -12,76% (+2,8% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Brauciens kā pa amerikāņu kalniem joprojām turpinās. Pēc neliela krituma “S&P 500” indekss rāda pieaugumu par 118 punktiem jeb 3%. Pēc kārtējas FRS sapulces un publiski pieejamā informācija dod signālus, ka kredīta likmju celšana ir iespējama, bet nebūs tik “agresīva” kā iepriekš. Tas dod nelielu cerību investoriem. Tā rezultātā akciju cenas Eiropas un Āzijas biržās pārsvarā pieaug, kā arī naftas cenas kāpj.

Baltijas akciju turpina faktiski stāvēt uz vietas - dažas dienas ir neliels kāpums, dažas dienas ir neliels kritums, bet sešu mēnešu griezumā tendence ir lejupslīdoša. Kā jau iepriekš minēts, rudens un ziema Baltijas reģionam, kurā inflācija ir augstākā Eiropas Savienībā, būs ļoti smaga. Latvijas banku ekonomisti jau brīdinājuši, ka “elektrības cenu un algu attiecība izies ārpus jebkādiem vēsturiskajiem rāmjiem” Attiecīgi arī, ja vien enerģētikas problēmas globāli netiks atrisinātas drīzumā, tad arī nekādi būtiski uzlabojumu akciju tirgū nav gaidāmi.

Kopš gada sākuma indekss "OMX Vilnius" samazinājies par 7,28%, indekss "OMX Riga" samazinājies par 9,12%, bet indekss "OMX Tallinn" samazinājies par 11,5%.

Kriptovalūtu pasaulē arī būtisku izmaiņu nav. Šonedēļ “Bitcoin” mazliet pakāpās, kas arī paaugstināja vērtību citām valūtām, tomēr šis kāpums, ņemot vērā iepriekšējos kritumus ir niecīgs. Svārstības turpinās robežās no 20-22 tūkstošiem par vienu “Bitcoin”.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Trīs no 18 pozīcijām rāda pozitīvo ienesīgumu, kas pagaidām nav liels tikai 10,13 eiro (-3 eiro pret iepriekšējo nedēļu)
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma mazliet uzlāaojas no -267,32 eiro uz -253,14.

Iepriekšēja nedēļā gandrīz visas akcijas parādīja ienesīguma pieaugumu. Nedēļas rekordisti bija “Google” (+0,39%) un “BATT” ETF (+0,32%). Tikai divas akcijas noslēdza nedēļu ar kritumu un tas bija “Mosaic” (-0,06%) un “Shell” (-0,28%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Viena no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - “Enefit Green”
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -5,82%
  • Labāko rezultātu jau vairākas nedēļas nemainīgi uzrāda “Enefit Green” ar 4,08% pieaugumu

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-53,20%)

Kuzikovs pievērš uzmanību portfeļa diversifikācijai

“Pēdējā laikā es aktīvi investēju segmentos, kas uzrādīja labākos rezultātus: enerģētika, mazumtirdzniecība un pārtika. Mans mērķis bija saglabāt kapitālu, kamēr viss tirgus krita. Arī iepriekšējā nedēļā, kā tika plānots, nākamas investīcijas tika veiktas “P&G” un “Wallmart”,” skaidro Kuzikovs.

“Taču iepriekšēja nedēļa gandrīz visas akcijas parādīja vērtību pieaugumu, un domāju, ka šī tendence var turpināties, paris nedēļas. Man liekas, ka tas arī ir labs moments piepirkt akcijas, kuras cenas būtiski samazinājās un tāda veida samazināt akciju vidējo iepirkuma cenu. Tas arī ļaus labāk sabalansēt savu portfeli, jo pēdējo mēnešu laikā es būtiski aizgāju no saviem uzstādītiem segmenta mērķiem un mans pašreizējais portfelis izskatās ļoti nesabalansēts,” plānus skaidro raidījuma “Nākotnes kapitāls” vadītājs.

“Nākamas investīcijas es veikšu tehnoloģijas un izklaides segmentā. Gadījumā, ja tirgus sāksies kritums, tad es atgriezīšos pie savas iepriekšējas stratēģijas - investēt segmentos, kas performē vislabāk,” stratēģijas izklāstu noslēdz Kuzikovs.

Vilūns nedaudz palielinās investīcijas Baltijas tirgū

“Es tomēr nolēmu, ka šobrīd neiegādāšos “Indexo” akcijas. Lai arī uzņēmums šķiet perspektīvs un iepriekšējos gados tas ir pierādījis, ka spēj strādāt, šī brīža akciju cena šķiet pārāk augsta,” saka Vilūns, norādot, ka domā vēlāk, kad akcijas nonāks parastajā tirgū tās varēs iegādāties par lētāku cenu. Vilūns plāno iegādāties citu Baltijas uzņēmumu akcijas, lai turpinātu saglabāt līdzsvaru starp visiem trim segmentiem portfelī - kriptovalūtām, Baltijas akcijām un P2P aizdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!