Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 1. jūliju?

  • Investēts: 2050 eiro (+50 eiro par nedēļu)
  • Kapitāla vērtība: 177525 eiro (+55,25 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -13,4% (+0,6% procenta punkti par nedēļu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 1. jūliju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1951,36 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1698,85 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -14,9% (-0,8% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Pēc neliela pieauguma "S&P 500" indekss, kā tas bija paredzēts, atkal nokrita. Iepriekšējā nedēļā kritums bija 95,43 punkti jeb 2,43%. Tas viss ir saistīts ar to, ka FRS vadītājs publiski pievērš uzmanību inflācijai un starp ekonomisko lejupslīdi un inflāciju priekšroku dod pretinflācijas pasākumiem. Turklāt, vairāk un vairāk ekonomistu pievērš uzmanību dažādiem radītājiem kas liecina par ekonomikas pieguma bremzēšanu dažādos tirgos. Līdzīga akciju cenu lejupslīde arī novērota Eiropas un Āzijas tirgos.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas akciju tirgū tika novērots neliels vērtības pieaugums. Faktiski visu nedēļu kopējā galvenā indeksa cena kāpa. Iespējams, ka tas saistīts ar to, ka šonedēļ ar sākotnējo piedāvāju startēja Latvijas uzņēmums "Indexo". Tas varbūt nedaudz aktivizēja investoru interesi arī par citiem uzņēmumiem. Tomēr, ņemot vērā, ka Baltijas tirgus tradicionāli ar nelielu nobīdi kopē globālos, lielos tirgus, tad, ņemot vērā, ka tur nekas pozitīvs nenotiek, tad visticamāk, ka būtisku izrāvienu nevaram gaidīt ar Baltijā. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 2,51%. Viļņas biržas indekss samazinājās par 0,33%, savukārt "OMX Tallinn" palielinājās par 3,04%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 2,53%, vēsta LETA.

Kriptovalūtu tirgus turpina svārstīties robežās no 18 500 līdz 20 000 tūkstošiem. Pagājušajā nedēļā likās, ka "Bitcoin" cena ir nedaudz atguvusies un vairāk nekritīs zem 20 tūkstošu atzīmes, taču nedēļas laikā tā atkal nokrita zem 18 tūkstošiem. "Delfi Bizness" jau rakstīja par kriptoziemu, kas nozīmē, ka investori ir bažīgi, lielie investori atsakās no ieguldījumiem kriptovalūtās, bet kriptouzņēmumi sāk atlaist darbiniekus. Visticamāk, ka pārmaiņas nebūs arī līdz ASV tirgos nesāks valdīt pozitīvāks noskaņojums.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Trīs no 18 pozīcijām rāda pozitīvo ienesīgumu, kas pagaidām nav liels tikai 13,15 eiro
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma mazliet pasliktinājās no -254,02 eiro līdz -267,32

Interesanti ka nedēļas laikā visi enerģētikas, pārtikas un mazumtirdzniecības akcijas, kā arī "Berkshire" parādīja pozitīvo ienesīgumu. Kas apliecina manas idejas par šīm nozarēm pareizību.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Viena no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - "Enefit Green"
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -6,05%
  • Labāko rezultātu jau vairākas nedēļas nemainīgi uzrāda "Enefit Green" ar 3,76% pieaugumu

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - "Bitcoin", "Ethereum" un "Solana" uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir "Solana" (-58,40%)

Kuzikovs turpina investēt enerģētikā, pārtikā un mazumtirdzniecībā

"Kā tika plānots iepriekšēja nedēļā es veicu investīcijas "Mosaic" akcijas, kas ļāva man samazināt šo akciju vidējo cenu no 75,5$ līdz 57,2$," saka Kuzikovs.

"Turpinu turēties pie savas stratēģijas un investēt 3 visienesīgākos segmentos manā portfelī: enerģētikā, pārtikā un mazumtirdzniecībā (-1,57%). Nākamas investīcijas būs Mazumtirdzniecības segmentā: "P&G" un "Wallmart" akcijās," stratēģiju iezīmē raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs.

Vilūns nedaudz palielinās investīcijas Baltijas tirgū

"Lai arī Baltijas tirgus nesola izteikti pozitīvas vēsmas šobrīd, nav pamata uzskatīt, ka ilgtermiņā uzņēmumi, kas kopumā ir diezgan veiksmīgi, nepiedzīvos to akciju vērtības kāpumu. Tāpēc, pieturoties pie stratēģijas pirkt, kad cenas ir lētas, ir vērts nedaudz ieguldīt, lai palielinātu portfeli," saka Vilūns.

"Es "Indexo" akcijas šobrīd neesmu vēl iegādājies, jo esmu pārdomu procesā," norāda Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!