Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 11. jūniju?

  • Investēts: 1900 eiro (+50 eiro par nedēļu)
  • Kapitāla vērtība: 1 647,83 eiro ( -0,9 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -13,27% ( -2,36% kredīta punkti par nedēļu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 11. jūniju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1801,36 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1603,45 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -12,3% (-3,3% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

“S&P 500” piektdien 10. jūnijā sasniedza viszemāko punktu skaitu šogad - 3 900. Faktiski nedēļas laikā nokrītot par 233 punktiem jeb 5.66%. Pirms nedēļas indeksu pozitīvi ietekmēja fakts, ka nodarbinātības rezultāti ASV bija zemāki nekā plānots, kas varētu piebremzēt ASV FRS likmju celšanu. Bet tagad investoru domas ir mainījušās un tiek pieņemts, ka ka FRS ātrāk cels kredīta likmi, jo tika publicēti patēriņu cenu izmaiņas. Ja aprīlī patēriņu cenas pieauga par 0.3%, tad maijā jau par 1%. Tas viss izraisīja investoru bažas, ka FRS steidzīgi cels kredīta likmes lai ierobežotu inflāciju, kas negatīvi ietekmēs akciju cenas.
Baltijas akciju tirgū būtisku izmaņu nav. Akciju cenu svārstības nedēļas laikā būtiski nemainās. Galvenais indekss, kas apkopo aktīvi tirgotās akcijas, rāda, ka nedēļas svārstības nav ir mazāk kā viena procenta amplitūdā. Ņemot vērā neskaidro situāciju ar elektroenerģijas izmaksām, nav arī paredzami būtiski uzlabojumi.
Savukārt kriptovalūtu pasaulē turpinās cenu krišana. "Bitcoin", kas uzskatāms par zelta standartu nedēļas izskaņā, kad tika izziņots patēriņu cenu pieaugums ASV, zaudēja vairākus tūkstošus vērtības. Nedēļas laikā kritums ir lielāks par 12%. Nogalē cena nokrita zem 27 tūkstošiem. Tas arī ietekmējis visas citas kriptovalūtas.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • No 18 akcijām tikai 2 rāda pozitīvu ienesīgumu (pirms nedēļas bija 4)
  • Pozitīva ienesīguma akciju kopsumma samazinājās no 27,67 līdz 16,58 eiro
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma būtiski palielinājās no 174,14 līdz 192,6 eiro.


Nedēļas laikā neviena no akcijām nepabeidza ar pozitīvo cenu pieaugumu. Par lielākiem “zaudētājiem” kļuva "JPMORGAN" (-0,59%) un "Disney" (-0,38%).


Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Divas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -3,25% apmērā
  • Labāko rezultātu uzrāda “Enefit Green” un "SAF Tehnika"


Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-50,40%)


Kuzikovs turpinās investēt tikai akcijas ar pozitīvo rezultātu


"Kā bija plānots, es veicu investīcijas enerģētikā. Mans plāns bija investēt akcijās tika ar pozitīvo ienesīgumu, un tādēļ es nopirku "Shell" akcijas, bet nenopirku "NextEnergy", kas jau aizgāja sarkanajā zonā," saka Kuzikovs.
"Arī šonedēļ es turēšos pie savas stratēģijas un nopirkšu akcijas ar pozitīvo ienesīgumu. Tikai šoreiz tas būs "Coca-Cola". Es saprotu, ka šāda stratēģija samazina akciju ienesīgumu, palielina vidējo pirkuma cenu, bet no otras puses tas tomēr saglāba manu kopīgo kapitālu, jo akcijas ar pozitīvo ienesīgumu nekrīt tik strauji. Turklāt izskatās, ka gan "Shell", gan "Coca-Cola" tagadējos inflācijas apstākļos “jūtas ļoti labi”.

Vilūns turpinās palielināt savu Baltijas akciju portfeli

"Es plānoju ieguldīt Baltijas akcijās un P2P nozarē, lai pakāpeniski sāktu sabalansēt manus kriptovalūtu zaudējumus," skaidro Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!