Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 7. aprīli?

  • Investēts: 4000 eiro (izmaiņas +100 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3815,90 3610,64 (izmaiņas +205,26 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -4,6% ( izmaiņas +2,8 p.p.)


Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 7. aprīli?

  • Investēts: 4000,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3997,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -0,04% (+3,5% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?


Nedēļas laikā “S&P 500” turpināja pieaugt. Nedēļas laikā pieaugums bija par 48,84 punktiem jeb +1,2%. Tas ir interesanti, ņemot vērā to, ka tirgū pastāv vairāki negatīvi faktori. Piemērām banku analītiķi pievērš uzmanību datiem par ASV rūpnieciskās aktivitātes zemāko līmeni kopš 2020. gada maija un jaunu ASV darba piedāvājumu skaita samazināšanos kā jaunāko pazīmi par pasaules lielākās ekonomikas atdzišanu. Turklāt "JPMorgan Chase" vadītājs Džeimijs Daimons savā vēstulē akcionāriem brīdināja, ka banku krīze "vēl nav beigusies" un ka inflācija var saglabāties augstā līmenī, tādējādi pagarinot augstāku procentlikmju.

Baltijas tirgū, iespējams, ir pienācis pavasaris. Kā vēsta LETA, Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 0,32%."OMX Vilnius" par 0,2%, savukārt Tallinas biržas indekss par 2,11%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 1,06%.

Tas potenciāli skaidrojams gan ar pozitīvo pieaugumu globālajos tirgos, gan arī siltāka laika iestāšanos, kas nozīmē, ka gan uzņēmumiem, gan privātpersonām samazināsies izmaksas par enerģiju.

Kriptovalūtu pasaulē nekādas būtiskas izmaiņas nav notikušas. "Bitcoin" turpina svārstīties no 26-27 tūkstošiem par vienu monētu. Šķietami, ka marta pozitīvās emocijas ir noplakušas un "kriptovalūtu ziema" visticamāk vēl kādu laiku turpināsies.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā jau 11 akcijas rādīja pozitīvo ienesīgumu.
  • Kopīga portfeļa zaudējumi palielinājās no -167.8 eiro līdz -26.05 eiro.


Iepriekšēja nedēļā jau tikai 8 akcijas parādīja negatīvo tendenci. Lielāko pieaugumu parādīja "Shell" (SHEL) akcijas +0,33% un "Google" akcijas (GOOGL) +0.17%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja (BATT) ETF - 0,28% un "Mosaic" (MOS) ar -0,19%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Četras no deviņām pozīcijām uzrāda negatīvu tendenci - sliktākais rezultāts "Madara Cosmetics"
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +3,48%


Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Divas kriptovalūtas - “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-74,19%)


Kuzikovs apdoma atteikties no ETF

Es joprojām turos pie savas stratēģijas - investēt visos segmentos proporcionāli. Pagājušajā nedēļā investīcijas gāja izklaides sektorā, konkrēti "Disney" (DIS) un "NY Times" (NYT) akcijās. Arī šonedēļ turpināšu investēt pēc šīs stratēģijas, šonedēļ investīcijas ies mazumtirdzniecības sektorā.

Jau kādu laiku pamanu ka mani abi ETF performē ļoti slikti un ģenerē vislielākos mīnusus. Vienlaicīgi Latvijas valsts krājobligācijas garantē 3.65% ienesīgumu gadā, turklāt šis ienesīgums nav apliekams ar nodokļiem. Es nopietni apdomāju pārdod ETF un ieguldīt saņemto summu krājobligācijas ar garantēto ienesīgumu. Domāju, lai nezaudētu naudu uz komisijām, naudu no ETF pārdošanas es ieguldīšu akcijās "Interactive Brokers" platformā, bet jaunas investīcijas ies pa taisu uz obligāciju iegādi.

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

“Iepriekšējās nedēļās esmu nedaudz papildinājis savu “Bitcoin” daļu, bet nu esmu nolēmis veltīt tuvāko divu nedēļu ieguldījumus Baltijas akcijām,” saka Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!