Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 10. martu?

  • Investēts: 3800 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3511.19
  • Investīciju ienesīgums: -7.6%

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2023. gada 10. martu?

  • Investēts: 3750,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3533,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -5,09% (-2,5% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Ja pirmdiena vēl bija veiksmīga “S&P 500” indeksam, tad pēc tam atlikušās četras dienas indekss rādīja negatīvu tendenci, pazaudējot līdz piektdienai 193 punktu jeb -4.77%. Šoreiz indeksu ietekmēja investoru bažās par ASV finanšu sektoru un FRS vēlmi turpināt savu agresīvo likmju celšanas politiku.

Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka Baltijas valstu "Nasdaq" biržās šajā nedēļā kāpums reģistrēts tikai Viļņā, liecina biržas informācija. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ samazinājās par 1,77%. Viļņas indekss palielinājās par 0,02%, bet "OMX Tallinn" samazinājās par 0,46%.

Kopumā Baltijas tirgū ir neliels kritums, kas visticamāk saistīts ar pozitīvu ziņu trūkumu no pasaules tirgiem. Tāpat arī Latvijā aukstais laiks un ieilgusī ziema samazina iedzīvotāju rocību un tādēļ visticamāk Baltijā arī mazie investori būtiski neiekustina tirgu.

Kriptovalūtas pēc neliela kāpuma atkal nokrita un dažās no biržām pat nokļuva zem psiholoģiskās 20 tūkstoši par vienu "Bitcoin" atzīmi. Kopumā, ņemot vērā kārtējās problēmas gan finanšu pasaulē, gan kriptovalūtu pasaulē, investoriem ir maz pozitīvo signālu.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā tikai 4 akcijas rādīja pozitīvo ienesīgumu
  • Kopīga portfeļa zaudējumi palielinājās līdz -203.8 eiro.

Iepriekšēja nedēļā visas 17 akcijām parādīja negatīvu tendenci. Mazāko kritumu rādīja "Coca-Cola" (KO) akcijas -0,02% un "Apple" (AAPL) -0.08%. Vislielāko vērtības kritumu uzrādīja "Mosaic" (MOS) ar –0,59%, un "NY Times" (NYT) - 0,52%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Septiņas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +1,98%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-80,19%)

Kuzikovs turpina investēt proporcionāli. Šonedēļ pārtika.

“Iepriekšējā nedēļā investīcijas gāja ETF segmentā. Vienīgais žēl, ka es akcijas nopirku pirmdien, kad tirgus rādīja izaugsmi, nevis piektdien, kad sasniedza zemāko punktu. Bet domāju, ka ar nākamiem pirkumiem man izdosies dabūt labu cenu.”

“Turpinot proporcionāli investēt visos segmentos šonedēļ investīcijas ies pārtikas segmentā un vienādas proporcijas starp: "The Mosaic Company" (MOS), "McDonalds Corporation" (MCD) un "The Coca-Cola Company" (KO).”

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

"Baltijas akcijas šobrīd ir mana miera osta un es domāju, ka turpināšanu pakāpeniski ieguldīt tajās," saka Viluns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!