Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 14. aprīli?

  • Investēts: 4050 eiro (izmaiņas +50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3898 eiro (izmaiņas +83,1 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -3,75% ( izmaiņas +0,84 p.p.)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2023. gada 14. aprīli?

  • Investēts: 4050,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 4058,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: 1,34% (+0,5% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Arī iepriekšēja nedēļā “S&P 500” indekss turpināja augt. Šoreiz par 52,44 punktiem jeb +1,28%. Daudzi eksperti uzskata ka tuvākajā laikā šo piegumu nomainīs kritums. Tam kā parasti ir vairāki iemesli - augsts inflācijas līmenis un zems bezdarba līmenis spiedis FRS turpināt likmju celšanas politiku. Papildus tam negatīvi tirgu ietekmes vadošo uzņēmumu finanšu atskaites, jo lielāka daļa no uzņēmumiem paredz sliktāko peļņu kopš pandēmijas sākuma.

Baltijas tirgos tendence ir pozitīva. Kopumā, šķietami, ziemas bažas sāk lēnām atkāpties. Tiesa gan Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ samazinājās par 0,5%. Tomēr Viļņas biržas indekss palielinājās par 0,95%, savukārt "OMX Tallinn" šonedēļ palielinājās par 0,33%.Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 0,71%.

"Bitcoin" pagājušajā nedēļā sasniedza kārtējo augstāko punktu kopš pērnā gada vasaras - 30 tūkstoši dolāru par vienu monētu. Tā ir ievērojama summa, ja gada sākumā monēta bija krietni zem 20 tūkstošiem. Pozitīvās tendences novērojamas arī citās kriptovalūtās. Iemesls, kā jau ierasts ar kriptovalūtām, nav pilnīgi skaidrs, bet viens no tiem ir jauninājumi "Ethereum" ķēdē.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā 11 akcijas turpināja uzrādīt pozitīvu ienesīgumu.
  • Pirmo reizi platforma parādīja nerealizētu peļņu - 43,16 eiro.

Iepriekšēja nedēļā 8 akcijas turpināja rādīt negatīvu tendenci. Lielāko pieaugumu parādīja "JPM" akcijas +0,47% un "MOS" akcijas +0,23%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja "WMT" -0,17% un "NEE" ar -0,14%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Piecas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +3,73%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Tikai “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-69,19%)
  • "Ethereum" un "Bitcoin" uzrāda pozitīvu pieaugumu

Kuzikovs maina ETF uz Latvijas Krājobligācijām

“Šogad veicu savu pirmā pārdošanu. Es pārdevu VUSA ETF, kas kopē "S&P 500" indeksu un ieguldīju pirmos 50 eiro Latvijas krājobligācijas," stāsta Kuzikovs.

"Neskatoties uz to ka es izvēlējos investēt 10 gadu periodā un saprotu ka akcijas ir jātur vismaz 3-5 gadus, tas fakts ka ETF, kas kopē "S&P 500" indeksu neaug, tieši tad kad aug indekss, nedod man mieru. Pieļauju ka tas ir saistīts ar ETF komisijām, jo kā savādāk paskaidrot faktu ka, VUSA ETF nedēļas laikā neizauga, kad pats indekss pievienoja +1,28%. Arī mēneša dati nepriecina VUSA ETF +0,24%, "S&P 500" indekss +4,48%. Es domāju ka pieļauju kļūdu izvēloties tieši šo ETFu un tāpēc labāk ieguldīto naudu investēšu 12 mēnešu krājobligācijas ar garantēto ienesīgumu 3,6%," norāda Kuzikovs. "Turpinu arī sekot savai diversifikāciju stratēģijai un šoreiz investēju mazumtirdzniecības uzņēmumos: PG un WMT. Nākamnedēļ investīcijas ies pārtikas segmentā.”

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

"Es domāju, ka pieturēšos pie principa, ko esmu ievērojis jau vairākas nedēļas - daļu naudas ieguldīt kriptovalūtās, daļu Baltijas akcijās. Pieņemu, ka atgriezīšos pie P2P ieguldījumiem tuvāk vasarai, kad, ka ir pienācis šķitīs drošāks periods," norāda Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!