Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 17. februāri?

  • Investēts: 3650 eiro (+50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3,495.02 eiro ( +50,57 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -4,2% (+0,1% procentu punkts)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2023. gada 17. februāri?

  • Investēts: 3657,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3569,87 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -4,83% (+0,2% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Ja vēl nedēļas laikā “S&P 500” mēģināja saglabāt pozitīvo izaugsmi un svārstījās starp 4100 un 4150 punktiem, tad piektdien tas nokrita līdz 4079 punktiem. Rezultātā "S&P 500" indekss beidza nedēļu ar 17,53 punktu (jeb -0.43%) kritumu. Par galveno iemelsu kartējam kritienam kļuva FRS pārstāvju prognozes par straujāko kredīta likmju celšanu līdz jūnijam.

Baltijai nedēļa bija salīdzinoši laba. Kā vēsta LETA, Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 0,64%. Viļņas biržas indekss "OMX Vilnius" palielinājās par 0,68%, bet Tallinas indekss par 0,44%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 0,21%. Attiecīgi redzams, ka kopumā vietējie investori ir noskaņoti piesardzīgi, bet pozitīvi.

Kriptovalūtas pagājušajā nedēļā pieredzēja pozitīvu izaugsmi. "Bitcoin" pietuvojās 25 tūkstošu par vienu dolāru atzīmei un, neskatoties uz to, ka kriptovalūtu tirgū notiek dažādas viļņošanās, investori, šķietami, par to nesatraucas tik ļoti kā pērn. Vienlaikus gan nekāds būtisks kāpums un 30 tūkstošu robežas sasniegšana, tuvākajā laikā, kamēr ASV akciju tirgos nav pozitīvāku signālu, arī kripto pasaulē nebūs.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā 7 akcijas (+1) uzrādīja pozitīvu ienesīgumu
  • Kopīga portfeļa zaudējumi samazinājās no -52,25 eiro līdz -46,57

Iepriekšēja nedēļā 9 no 17 akcijām parādīja negatīvo tendenci. Lielāko izaugsmi turpināja rādīt "NY Times" (NYT) akcijas +0,16% un "McDonald's" (MCD) +0,13%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja "Disney" (DIS) ar –0.14%, un "Mosaic" (MOS) - 0,12%.

“Es atsevišķi gribu atzīmēt to faktu ka "NY Times" akcijas manā portfelī tagad pēc ienestas summas var konkurēt pat ar "Shell" akcijām. Galvenais iemesls tam ir mana stratēģija - pirkt akcijas, kad tā vērtība būtiski nokrita. Bet godīgi ir jāatzīst ka pats kādu laiku neticēju ka "NY Times" var atgriezties uz tik labu pozīciju. Tas viss vēlreiz apliecina to ka akciju tirgu var uzvarēt tikai ilgtermiņa stratēģijas,” uzskata Kuzikovs.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Astoņas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika
  • Vienīgā negatīvā akcija šobrīd ir no "Madara Cosmetics"

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu (-47%)
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-86,40%)

Šoreiz Kuzikovs investē:

“Es turpinu līdzvērtīgi investēt visos segmentos un iepriekšējā nedēļā tas bija izklaides/mediju segments. Šajā segmenta investīcijas starp "NY Times" un "Disney" nebija proporcionālas, tāpēc es šoreiz investēju visu naudu "Disney" akcijas. Rezultātā man izdevās šajā segmenta panākt gandrīz līdzvērtīgu proporciju starp abām akcijām,” saka investors.

“Nākamas investīcijas ies mazumtirdzniecības sektorā ar fokusu uz "Procter & Gamble", lai arī šajā sektora izlīdzinātu akciju proporcijas”

Vilūns investēs "Madara Cosmetics"

"Lai izlīdzinātu zaudējumu, es plānoju ieguldīt "Madara Cosmetics" akcijās, tagad, kad tās ir lētākas. Uzskatu, ka uzņēmumam nav būtiskas problēmas, un ka akciju vērtības kritums ir saistīts ar noskaņojumu tirgū, bet domāju, ka uzņēmums, ja vietējos un globālos tirgos nebūs jauni satricinājumi, atkal uzrādīs arī akciju vērtības pieaugumu"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!