Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 17. martu?

  • Investēts: 3900 eiro (izmaiņas +50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3545,53 (izmaiņas +34,34 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -9,0% ( izmaiņas -1.7 p.p.)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2023. gada 17. martu?

  • Investēts: 3800,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3658,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -1,19% (+4,05% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Nedēļas laikā “S&P 500” izauga par 81,52 punktiem jeb 2,3%. Pieaugumam netraucēja ziņas par lielāko ASV banku krīzi kopš 2008. gada. Jāmin gan, ka bankrotējošas bankas ir bija salīdzinoši mazas, piemēram "Silicon Valley Bank" fokusējas uz darbu tikai ar jaunuzņēmumiem un tehnoloģiju sektoru. Kamēr investori uzvedas piesardzīgi ar banku sektoru, reālas ekonomikas pārstāvju akcijas aug. Piemēram, nedēļas laikā par 4.83% izauga "Apple" akcijas, par 1.1% "Coca-Cola", par 4.12% "Procter & Gamble". Tomēr visi investori skatās uz Federālās rezerves nākamajiem soļiem, jo, lai apkarotu inflāciju, ir nepieciešams turpināt celt kredīta likmes, kas jau šobrīd ietekme mazo reģionālu banku sektoru.

Baltijas valstu "Nasdaq" biržās šajā nedēļā kāpums reģistrēts tikai Rīgā, liecina aģentūra LETA informācija. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 0,48%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 1,73%. Attiecīgi redzams, ka turpinās investoru nedrošība un visticamāk arī brīvās naudas trūkums no mazajiem investoriem.
Kriptovālūtu tirgū “Bitcoin” turpināja nedēļas sākumā iesākto izaugsmi. Šķietami investoru interesi par digitālajām monētām atjaunoja banku sektora problēmas un "digitālais zelts" turpināja izaugsmi. Nedēļas izskaņā tas sasniedza 25 tūkstošu par vienu monētu atzīmi.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā joprojām 4 akcijas rādīja pozitīvo ienesīgumu.
  • Kopīga portfeļa zaudējumi palielinājās no -203,8 eiro līdz -216,1 eiro.


Iepriekšēja nedēļā jau tikai 7 akcijas parādīja negatīvo tendenci. Lielāko pieaugumu parādīja "Microsoft" (MSFT) akcijas +0.52% un "Alphabet" (Googl) +0.37%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja "Mosaic" (MOS) ar -0,45%, un "Shell" (SHEL) - 0,86%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Septiņas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika”
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +1,54%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-71,19%)

Kuzikovs turpina investēt proporcionāli. Šonedēļ "VISA".

“Iepriekšējā nedēļā investīcijas gāja pārtikas segmentā un es proporcionāli nopirku: "The Mosaic Company" (MOS), "McDonalds Corporation" (MCD) un "The Coca-Cola Company" (KO).”
“Šonedēļ investīcijas ies finanšu sektorā, bet līdz ar to ka man izveidojās disproporcija starp ieguldījumiem "VISA" un "JPMorgan Chase" bankā visas investīcijas ies "VISA" .”

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

“Iepriekšējās nedēļās esmu nedaudz papildinājis savu “Bitcoin” daļu, bet nu esmu nolēmis veltīt tuvāko divu nedēļu ieguldījumus Baltijas akcijām,” saka Vilūns

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!