Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Arī marta pēdējā nedēļā turpinājusies noguldījumu aizplūšana no Latvijas bankām – kopš pagājušās ceturtdienas līdz trešdienai, 28. martam, noguldījumi samazinājušies par 195 miljoniem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Trešdien, 28. martā, noguldījumu kopapjoms Latvijas banku sektorā bija 18,18 miljardi eiro, un tas ir pēdējos piecos gados zemākais līmenis. 2013. gada pirmajos mēnešos kopējais noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā bija 18,1-18,2 miljardu eiro robežās.

Kopš 13. februāra, kad ASV publicēja ziņojumu ar ierosinājumu vērst sankcijas pret "ABLV Bank" par iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un starptautisko sankciju pārkāpumos, kopējais noguldījumu apmērs Latvijas bankās samazinājies par 2,34 miljardiem eiro jeb 11,4%.

Noguldījumu samazināšanos veicinājusi gan vairāku simtu miljonu eiro aizplūšana no "ABLV Bank" pēc 13. februārī publicētā ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla jeb FinCEN ziņojuma un pirms maksājumu ierobežojumu noteikšanas bankai, gan arī 480 miljonu eiro nodošana Noguldījumu garantiju fondam, lai izmaksātu garantētās atlīdzības "ABLV Bank" noguldītājiem, gan noguldījumu aizplūde no citām ar ārvalstu klientiem strādājošām bankām.

FKTK jau prognozējusi, ka, ieviešot iecerēto aizliegumu Latvijas bankās uzturēt kontus čaulas kompānijām, no Latvijas banku sektora aizplūdīs vēl vairāki miljardi eiro – ārvalstu klientu pieprasījumu depozīti jeb norēķinu kontu atlikumi. Šai naudai nav ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību, uzsver amatpersonas.

Banku uzraugs norādījis, ka ārvalstu noguldījumu īpatsvars kopējā noguldījumu apjomā jāsamazina no pašreizējiem apmēram 35% līdz aptuveni 5% jeb līdz līmenim, kur iespējams kontrolēt nerezidentu naudas plūsmas riskus.

Februāra dati liecina, ka pagājušajā mēnesī banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi samazinājās par 1,2%, tostarp nefinanšu uzņēmumu noguldījumi saruka par 1,1%, bet mājsaimniecību noguldījumi pieauga par 0,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!