Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dānijas lielākā banka "Danske Bank" pērn strādājusi ar 5,1 miljarda dāņu kronu (685,5 miljoni eiro) zaudējumiem, kurus radījuši sodi ASV un Dānijā saistībā ar naudas atmazgāšanas skandālu filiālē Igaunijā.

Tomēr šogad "Danske Bank" cer atgriezties pie peļņas un to prognozē 15-17 miljardu kronu apmērā. 2021.gadā "Danske Bank" strādāja ar 12,9 miljardu eiro peļņu.

Pērn bankas darbību negatīvi ietekmēja tirgu nestabilitāte, pieaugošā inflācija pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā un makroekonomisko prognožu pasliktināšanās, norāda "" Danske Bank".

Pagājušajā gadā "Danske Bank" rezervēja gandrīz 1,8 miljardus eiro tiesvedībām saistībā ar naudas atmazgāšanas skandālu, kurā bija iesaistīta bankas filiāle Igaunijā.

Decembrī banka atzina savu vainu ASV banku apkrāpšanā, izmantojot filiāli Igaunijā, lai Krievijas un citu valstu noziedznieku naudu ieplūdinātu ASV finanšu sistēmā.

"Danske Bank" piekrita samaksāt divu miljardu ASV dolāru naudassodu.

Nākamajā dienā pēc mierizlīguma ASV Dānijas finanšu regulators noteica "Danske Bank" 3,5 miljardu kronu sodu.

Dānijas varasiestādes arī konfiscēja 1,25 miljardu kronu ieņēmumus no Igaunijas filiāles darījumiem.

2021.gadā banka atzina, ka no 2007.līdz 2015.gadam caur bankas kontiem, izmantojot filiāli Igaunijā, izplūduši apmēram 200 miljardi eiro, kuru izcelsme ir uzskatāma par aizdomīgu. Liela daļa bija "netīrā" nauda no Krievijas. Filiāle Igaunijā tika slēgta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!