Lasītājs jautā: Likums paredz, ka man pēc mēneša vai ceturkšņa ir jāmaksā nodoklis par peļņu nesošiem darījumiem, pat tad, ja darījumos ar citiem vērtspapīriem man ir bijuši zaudējumi. Likums arī saka, ka ja par taksācijas gadu aprēķinātais kapitāla pieaugums no viena kapitāla aktīva atsavināšanas ir negatīvs, bet no cita kapitāla aktīva atsavināšanas – pozitīvs, tad radušos zaudējumus attiecībā uz taksācijas gadu var segt ar pozitīvo kapitāla pieaugumu. Taču kā es varēšu veikt korekcijas un saņemt atpakaļ naudu? Gada deklarācijas iesniegšanu kapitāla pieauguma gadījumā likums neparedz. Kā īsti strādā augstākminētais nosacījums, ka gada laikā zaudēto var segt ar gada laikā gūto ienākumu?

Atbild Zane Krecere, "Liepa, Skopiņa / BORENIUS":

Kā jau jautājumā pareizi norādīts, taksācijas gada ietvaros ir pieļaujama zaudējumu segšana no dažādu kapitāla aktīvu atsavināšanas. Tātad, ja gada laikā ir veikti vairāki darījumi ar kapitāla aktīviem, gada beigās tie būtu jāpārskata un jāsasummē, un, ja no kādu kapitāla aktīvu pārdošanas ir gūts ienākums, bet no citu kapitāla aktīvu pārdošanas - zaudējumi, šos zaudējumus var segt uz gūto ienākumu rēķina (tātad kopējo taksācijas gada apliekamo ienākumu no kapitāla aktīvu pārdošanas var samazināt par zaudējumu summu, kas attiecīgā gada laikā radusies no darījumiem ar kapitāla aktīviem), kā rezultātā tiks samazināts kopējais kapitāla pieaugums un personai radīsies pārmaksāts ienākuma nodoklis, un līdz ar to arī tiesības prasīt tā atmaksu.

Taču jāatceras, ka zaudējumu segšanu var veikt tikai attiecībā uz šo konkrēto ienākuma veidu, t.i., cita veida ienākumus, ko persona guvusi attiecīgajā taksācijas periodā, šādi samazināt nevarēs, kā arī zaudējumus var segt tikai viena taksācijas gada ietvaros.

Diemžēl šobrīd vēl nav izstrādāta konkrēta procedūra, kā būtu veicama/noformējama šāda zaudējumu segšana. Bet tā kā pirmās korekcijas būs iespējamas tikai pēc 2010.gada beigām, jācer, ka līdz tam tiks precizēti arī noteikumi šajā sakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!