Investēt, lai nākotnē nebūtu jāpaļaujas tikai uz pensiju, ir svarīgi. Taču ir skaidrs, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem, sevišķi augtās inflācijas apstākļos, ir brīvi līdzekļi, ko varētu atļauties ieguldīt. Tāpēc pirmais solis ir saprast savu finanšu situāciju un izsekot, kur un kam nauda tiek tērēta. Par to, kā apzinīgi sekot savām finansēm un kur ieguldīt naudu, raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāsta finanšu eksperts Valters Vestmanis.

Viņš atzīst, ka, augot “vienkāršā latviešu” ģimenē, pats ar investēšanu un šādiem finanšu jautājumiem nesaskārās un reāla iepazīšanās ar finanšu pasauli un investīcijām notika, mācoties universitātē un sākot strādāt finanšu nozarē. “Pirmais ieguldījums man īstenībā arī nebija nekas šausmīgi interesants, tas bija trešais pensiju [līmenis],” saka Vestmanis, norādot, ka pirmais ieguldījums tirgos tiešākā veidā bija plaši diversificēts attīstīto valstu indeksu fonds: “Tas bija pirmais tāds, ko ārpus trešā pensiju līmeņa pats nopirku.”

Arī šobrīd viņa portfelis, kā pats saka, nav nekas “šausmīgi aizraujošs”. Proti, tur ir šie paši indeksu fondi, trešais pensiju līmenis, ļoti maza daļa ir kriptovalūtas, kas nopirktas tikai tādēļ, lai pasekotu tirgum, un nekustāmais īpašums, kurā viņš pats dzīvo. 

Par kriptovalūtām viņš saka, ka ātri sapratis – tas viņam nav īsti “pa ceļam”. 

Arī individuālu uzņēmumu akcijas viņš nemeklē. “Ja tiešām tas patīk, tiešām tev patīk meklēt uzņēmumus, analizēt tos, mēģināt uzminēt, kas tirgū notiks, ja tas ir tāds kā sava veida hobijs, kas rada lielu prieku, tad to var darīt, tas var būt interesanti. Mani pašu tas nav īsti nekad tā līdz galam interesējis,” saka Vestmanis, piebilstot, ka, lasot grāmatas par tirgus pareģošanu, ir sapratis, ka tā ir nelietderīga lieta, ja vēlies nopelnīt naudu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!