Foto: LETA
Pagaidām vēl nav skaidrs, kas pēc pilnīgas pārtapšanas attīstības bankā no 2013.gada notiks ar VAS "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") komercportfeli.

Jau patalaban "Hipotēku bankā" tiek nodalīts bankas attīstības un komercporteflis, kuru īpatsvars attiecīgi veido 40% un 60%. Līdz 2013.gadam "Hipotēku banka" centīsies samazināt komercportfeļa daļu, un jau tagad jauniem klientiem komerckredīti netiek izsniegti.

Līdz 2013.gadam "Hipotēku banka" komercdarbībā bez izmaiņām tiks apkalpoti jau esošie klienti, kuriem banka gatava izsniegt arī jaunus kredītus, taču komerckreditēšanā darbība netiks paplašināta, stāstīja bankas vadītājs Rolands Paņko.

Tāpat banka turpinās strādāt ar norēķiniem un noguldījumiem, kas vajadzīgi komercdarbības nodrošināšanai.

"Arī pēc 2013.gada pildīsim savas saistības pret šiem klientiem. Par to, kā konkrēti pēc 2013.gada izskatīsies "Hipotēku bankas" komercdarbība un portfelis, vēl ir laiks izlemt un konkretizēt pārveides plānā," stāstīja Paņko.

Pašlaik izstrādātais pārveides plāns ir izskatīts valdībā, bet to uzdots precizēt. Kā uzsvēra Paņko, plāns tiks precizēts un nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīti arī speciālisti.

Uz jautājumu, kāds patlaban ir uzstādījums, vai pēc 2013.gada banka turpinās arī komercdarbību, Paņko atbildēja, ka to patlaban vēl nevar pateikt, bet esot vairāki iespējamie risinājumi, piemēram, atsevišķa fonda izveide. "Visu esošo klientu apkalpošanas pēctecība tiks nodrošināta, tikai vēl nav pilnīgi skaidrs, kā tas tiks darīts. To vēl ir laiks izlemt līdz 2013.gadam," sacīja Paņko.

Kā ziņots, 2009.gada novembrī valdība apstiprināja koncepciju par "Hipotēku bankas" pārveidi par attīstības banku pakāpeniski līdz 2013.gadam. "Hipotēku bankas" pārveides mērķis esot izveidot attīstības banku valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot bankas infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, fokusējot bankas darbību tautsaimniecībai būtiskos virzienos - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšana, uzņēmējdarbības uzsākšana un citi, veicot bankas pārveidi valstij izdevīgā veidā un vienlaicīgi nodrošinot valsts atbalsta programmu realizācijas nepārtrauktību.

Šā gada pirmajā pusgadā "Hipotēku banka" izveidojusi uzkrājumus nedrošiem aktīviem 49 miljonu latu apmērā, kā rezultātā neauditētie zaudējumi sasnieguši 46,77 miljonus latu. Bankas izveidoto uzkrājumu nedrošiem aizdevumiem attiecība pret kredītportfeli šā gada 30.jūnijā bija 15,8%. Savukārt bankas peļņa pirms uzkrājumu veidošanas un nodokļiem bijusi 2,3 miljoni latu. "Hipotēku bankas" likviditātes rādītājs 30.jūnijā bija 117%. Augsto likviditātes rādītāju nosaka bankas uzkrātie līdzekļi sindicētā aizdevuma atmaksai šā gada augustā. Kapitāla pietiekamības rādītājs 2010.gada 30.jūnijā bijis 18,6%.

"Hipotēku bankas" bruto aktīvu apjoms 2010.gada pirmajos sešos mēnešos bijis 937,8 miljoni latu, bet bruto kredītportfelis - 657,2 miljoni latu. Noguldījumu apjoms šajā laika posmā pieaudzis par 3%, sasniedzot 329,9 miljonus latu.

"Hipotēku banka" dibināta 1993.gadā kā valsts komercbanka. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. "Hipotēku bankas" koncernā darbojas meitasuzņēmumi "Hipolīzings", "Hipo fondi", "HipoNIA" un "Riska investīciju sabiedrība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!