Foto: LETA

Pēdējā mēneša laikā nedaudz pakāpies eiro atbalstīju īpatsvars un nedaudz mazinājies to iedzīvotāju skaits, kas neatbalsta pāreju no lata uz eiro, liecina SKDS septembrī veikta iedzīvotāju aptauja.

Septembrī pāreju no lata uz eiro atbalstīja 24% aptaujāto, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā augustā, kad pāreju atbalstīja 22%.

Mēneša laikā par vienu procentpunktu sarucis to iedzīvotāju skaits, kas neatbalsta Latvijas pievienošanos eirozonai. Ja augustā pāreju no lata uz eiro neatbalstīja 53% aptaujāto, tad septembrī - 52%.

Mēneša laikā nav mainījies neitrāli noskaņoto īpatsvars - gan augustā, gan septembrī neitrāla attieksme pret pievienošanos eirozonai bija 22% aptaujāto. Par vienu procentpunktu samazinājies iedzīvotāju skaits, kam grūti noformulēt savu viedokli par valūtas maiņu - augustā 3%, bet septembrī 2% aptaujāto bija grūti pateikt, vai viņi atbalsta pāreju no latiem uz eiro.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš pastāstīja, ka pēdējais pētījums veikts laikā no 12.līdz 26.septembrim, tātad eiro ieviešanas kampaņas klipiem televīzijā varētu būt neliels efekts uz aptaujas rezultātiem. Eiro ieviešanas kampaņa televīzijā sākās 19.septembrī.

Kaktiņš atzina, ka prognozēt nākotnes tendences ir sarežģīti, taču vairāk ticams, ka pamazām sabiedrībā augs atbalsts eiro ieviešanai. Lielā mērā tas notiks tādēļ, ka cilvēki samierināsies ar eiro ieviešanu, savu ieguldījumu dos arī "Stendzenieka pūles" jeb eiro ieviešanas informatīvā kampaņa, ko īsteno SIA "Komunikācijas aģentūra" un "Mooz!", kuras radošais direktors ir Ēriks Stendzenieks.

Tomēr SKDS direktors uzsvēra, ka sabiedrības noskaņojuma maiņa nebūs revolucionāra, atbalsts eiro ieviešanai augs pamazām, cilvēkiem lēnām akceptējot eiro, izsāpot lata nomaiņu.

Pašlaik sabiedrības atbalsts Eiropas vienotajai valūtai joprojām ir kritiski zems, vērtēja Kaktiņš un atzīmēja, ka nav piepildījušās amatpersonu cerības, ka jau gada vidū puse sabiedrības atbalstīs eiro ieviešanu Latvijā.

SKDS publiskotie dati par sabiedrības atbalstu eiro šā gada februārī, martā, aprīlī, maijā, jūnijā, augustā un septembrī rāda, ka šogad atbalsts pārsvarā svārstījies 20-22% robežās, un viszemākais eiro atbalstītāju īpatsvars - 17% - bija aprīlī. Šajā pavasara mēnesī bija arī augstākais eiro pretinieku īpatsvars - 59%.

Katrā SKDS aptaujā izvaicāti apmēram 1000 respondentu.

Latvija pievienosies eirozonai pēc 83 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!