Foto: Publicitātes foto
Lai gan šobrīd finanšu tirgos valda bažas un neskaidrība par nākotni, Igaunijā bāzētā farmācijas uzņēmuma "J. Molner" vadītājs Džeisons Grenfels-Gārdners saka, ka nav "pareizā brīža", kad debitēt biržā. Šogad tas ir darīts, lai varētu ne tikai piesaistīt papildu kapitālu, bet arī piešķirt akcijas darbiniekiem un tādējādi motivēt viņus. Savukārt, runājot par finanšu tirgu nākotni, viņš skaidro, ka tagad tirgi sāk pārorientēties un, piemēram, Igaunijā jauni vienradži (uzņēmumi, kuru vērtība pārsniedz miljardu, – aut.) netaps, jo investoriem atdeves ziņā būs krietni augstākas prasības.

Jūsu uzņēmums "J. Molner" nesen debitēja Baltijas biržā, First North sarakstā. Kā vērtējat šo debiju?

Jāsāk ar to, ka šis nav mans pirmais IPO process. Kā cilvēks, kas ir vadījis uzņēmumus, kas iziet biržā, un to organizējis, es zināju, ko gaidīt. Jā, tas bija citādi nekā citos tirgos. Taču man paveicās, jo bija labs atbalsts.

Saprotu, ka mērķis bija pārdot akcijas miljona eiro apmērā, bet tas nepiepildījās.

Jums jāatceras, ka mans mērķis nebija savākt noteiktu daudzumu eiro. Mērķis bija izveidot platformu, kas nodrošinātu caurskatāmību ap uzņēmuma vērtību, kas arī dotu jēgu akciju piešķiršanai darbiniekiem. Lielākais izaicinājums mums ir cilvēki. Man nav tik svarīgi, vai tie ir 700 tūkstoši vai 1,2 miljoni eiro. Man vajadzēja gana daudz investoru, lai varētu noteikt jēgpilnu cenu mūsu akcijām, un, manuprāt, tas tika panākts.

Bet tomēr: kādēļ jūs izvēlējāties šo brīdi, lai izietu biržā? Šobrīd, kad valda augsta inflācija, enerģētikas problēmas, investoru pārliecība un vēlme ieguldīt nav tik augsta kā iepriekš.

Tas ir labs jautājums. To man daudzi vaicā, bet es savukārt varu uzdot pretjautājumu – kad bija labākais brīdis, lai to darītu? Varbūt varētu teikt, ka Igaunijā tas bija pirms gada, kad bija izmaiņas 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!