Foto: Pixabay
Neskatoties uz banku izteikumiem par pievēršanos ilgtspējīgai politikai, lielākās pasaules bankas fosilās degvielas nozarēs pēdējo gadu laikā piešķīrušas triljoniem dolāru lielu finansējumu, liecina ziņojums "The Banking on Climate Chaos 2021", ko veidojušas klimata organizācijas.

60 lielākās komercbanku un investīciju banku finansējums fosilās degvielas nozarei laika posmā no 2016. gada līdz 2020. gadam kopumā sasniedzis 3,8 triljonus dolāru.

"Šis ziņojums kalpo kā realitātes pārbaude bankām, kuras domā, ka klimata krīzes apturēšanai pietiek ar neskaidriem "neto-nulles" mērķiem," sacījusi "Oil Change International vecākā pētījumu analītiķe Lorne Stokmane, kas ir arī viena no pētījumu autorēm. "Mūsu nākotne virzās turpat, kur plūst nauda, un 2020. gadā šīs bankas iepludinājušas miljardus dolārus, lai ieslēgtu mūs tālākā klimata haosā," viņa sacījusi.

Pētījums atklāj, ka kopumā fosilās degvielas jomas finansēšana pērn saruka par 9%, taču vairāk to ietekmējis pieprasījuma samazinājums Covid-19 dēļ. Pērn 60 lielākās pasaules komercbankas un investīciju bankas izsniegušas lielāku finansējuma apjomu nekā 2016. gadā, kas bija pirmais pilnais gads, kopš spēkā stājusies Parīzes vienošanās.

Trīs lielāko banku vidū, kas izsniegušas lielāko finansējuma apjomu fosilās degvielas nozarei, ir "JPMorgan Chase" ar 51,3 miljardiem dolāru, "Citi" ar 48,4 miljardiem dolāru un "Bank of America" ar 42,1 miljardu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!