Foto: LETA

Valdība sestdien atbalstīja apropriācijas pārdali no Labklājības ministrijas (LM) uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai segtu pašvaldībām tehniskos izdevumus saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu.

Finansējums 28 131 eiro apmērā nepieciešams, jo saskaņā ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, izmantojot valsts informācijas sistēmu savietotāju, elektroenerģijas tirgotājam ir jānodod dati par personām, kas atbilst aizsargāta lietotāja statusam. Lai to izdarītu, pašvaldībām ir jāpielāgo savas sistēmas.

Lai no nākamā gada 1.janvāra nodrošinātu datu apmaiņu starp pašvaldībām un elektroenerģijas tirgotājiem, jau šogad jānodrošina Valsts informācijas sistēmas pilnveidošana, līdz ar to VARAM papildus nepieciešami līdzekļi 77 934 eiro apmērā. Starpību, kas veidojas starp 28 131 eiro un 77 943 eiro, paredzēts nodrošināt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau ziņots, ka atbalsts saistībā ar elektroenerģijas kopējās cenas kāpumu no 2015.gada 1.janvāra tiks sniegts aizsargātajiem lietotājiem, kas ir trūcīga vai maznodrošināta ģimene vai daudzbērnu ģimene, kura izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām. Šo atbalstu nākamgad sniegs AS "Latvenergo".

Lai esošajā mēnesī trūcīgā vai maznodrošinātā ģimene (persona) saņemtu aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, tai iepriekšējā mēnesī ir jābūt piešķirtam trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam. Pašvaldībām būs pienākums informēt AS "Latvenergo" un nākamos aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniedzējus par ģimenēm (personām), kurām ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss.

Ja daudzbērnu ģimene vēlēsies saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, tai jāvēršas pie AS "Latvenergo", apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojums šādai daudzbērnu ģimenei tiek sniegts visa 2015.gada laikā.

Atbalstu varēs saņemt arī tad, ja ģimene dzīvo īrētā īpašumā vai par elektroenerģiju norēķinās ar apsaimniekotāju. Šajā gadījumā klientam būs jānorāda līguma numurs, uz kuru atbalstu nepieciešams attiecināt.

Mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts no 2015.gada 1.janvāra. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!