Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma paaugstināt trīs galvenās procentu likmes par 50 bāzes punktiem un, pamatojoties uz būtisko inflācijas perspektīvas kāpumu, sagaida, ka likmju paaugstināšana turpināsies.

Tādējādi galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme tiks paaugstināta (attiecīgi līdz 2,50%, 2,75% un 2,00%), sākot ar 2022. gada 21. decembri.

Jāatgādina, ka ECB pārziņā esošo procentu likmju gaidāmā kāpuma ietekmē aug arī Euribor likmes, kas raksturo vidējo aizdevuma procentu likmi starpbanku tirgū, piemēram, trīs mēnešiem, sešiem mēnešiem vai gadam. Euribor, savukārt, ir daļa no kopējās procentu likmes aizdevumiem, ko iedzīvotājiem un uzņēmumiem izsniedz kredītiestādes.

ECB uzskata, ka vēl būs būtiski nepieciešams stabilā tempā paaugstināt procentu likmes, lai panāktu līmeni, kas ir pietiekami ierobežojošs, nodrošinot savlaicīgu inflācijas atgriešanos 2% vidējā termiņa mērķa līmenī.

Saskaņā ar Eurostat ātro aplēsi inflācija novembrī bija 10,0% (nedaudz zemāka nekā oktobrī – 10,6%). Inflācijas samazināšanos galvenokārt noteica zemāka enerģijas cenu inflācija. Pārtikas cenu inflācija un pamatā esošais cenu spiediens visā tautsaimniecībā pastiprinājies un turpināsies vēl kādu laiku.

Ārkārtīgi lielas nenoteiktības apstākļos Eurosistēmas speciālisti koriģējuši un būtiski palielinājuši inflācijas aplēses. Tagad tiek pieņemts, ka vidējais inflācijas līmenis 2022. gadā sasniegs 8,4%, iekams samazināsies līdz 6,3% 2023. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!