Foto: PantherMedia/Scanpix

Kredītņēmēju interese par aizdevumiem ar nolikto atslēgu principu ir maza, atzina banku pārstāvji.

Bankas "Citadele" Hipotekārās kreditēšanas nodaļas vadītāja Oksana Borisova sacīja, ka kredītu ar ieķīlātā īpašuma nodošanas tiesībām kopš šā gada sākuma ir izmantojuši 106 kredītņēmēji, tostarp kopš šā gada 1.marta – 45 kredītņēmēji.

"Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Normunds Dūcis teica, ka no gada sākuma tā saucamo nolikto atslēgu principu ir izmantojuši vien pieci bankas klienti. "Ņemot vērā kopējo cilvēku skaitu, kas "Swedbank" interesējas par hipotekāro kredītu mājoklim, var teikt, ka interese par šo aizņēmuma veidu nepastāv," viņš atzina.

Arī "Nordea Bank" Latvijas filiāles sabiedrisko attiecību vadītāja Signe Lonerte minēja, ka interese pēc mājokļu kredītiem ar tā saukto nolikto atslēgu principu ir niecīga. Šogad banka kopumā izsniegusi vairāk nekā 560 kredītus mājsaimniecībām un no tiem viens reģistrēts kā mājokļu kredīts ar nolikto atslēgu principu.

Savukārt "SEB bankas" ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone sacīja, ka kopš brīža, kad bankai ir pienākums visiem klientiem, kas vēlas iegādāties mājokli, piedāvāt gan klasisko mājokļa kredītu, gan aizdevumu ar nolikto atslēgu iespēju, neviens klients nav izvēlējies nolikto atslēgu principu.

"Atsevišķi klienti ir interesējušies par šāda principa piemērošanu, bet tādu nav daudz un izvēle tiek izdarīta par labu klasiskajam hipotekārajam kredītam un tas izriet no racionāliem apsvērumiem - mazāku pirmās iemaksas apmēru un izdevīgāku procentu likmi," teica Martinsone.

Jau vēstīts, ka Saeima pērn septembra beigās, lemjot par grozījumiem Maksātnespējas likumā, tajā atstāja normu par nolikto atslēgu principu. Vēlāk Maksātnespējas likuma grozījumu spēkā stāšanās tika atlikta līdz martam, taču kopš marta nolikto atslēgu princips ar hipotēku nodrošinātiem kredītiem ieviests kā izvēles iespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!