Foto: Unsplash

Kriptovalūtu cena pasaulē turpina virzīties augšup, ne vienam vien cilvēkam radot kārdinājumu pamēģināt ieguldīt šajā tirgū. Pēdējo gadu laikā iespējas iegādāties kriptovalūtas ir paplašinājušās – platformas, biržas un citi varianti ir pa pilnam, atliek tikai izvērtēt to piemērotās komisijas maksas, pieejamību un izvēlēties, kur investēt. Tomēr strauji augošā tirgus eiforijā nedrīkst aizmirst par nodokļu nomaksu, tāpat jāatceras par pastāvošo risku, jo vienā brīdī viss nopelnītais var dzēsties.

Šajā rakstā portāls "Delfi Bizness" skaidro, kurā brīdī un cik lielā apmērā jāmaksā nodoklis no kriptovalūtu tirdzniecības un ieguves, kā arī, kā Latvijā strādājošās bankas skatās uz šādiem darījumiem – vai pastāv iespēja, ka banka apturēs darījumus ar kriptovalūtām vai bloķēs kontu, kurā veikti šie darījumi.

Nenoliedzami, kriptovalūtas pēdējo gadu laikā ir iemantojušas lielu popularitāti, norāda bankas "Citadele" valdes loceklis atbilstības jautājumos Uldis Upenieks. Tās tiek izmantotas gan kā veids, kā norēķināties par precēm vai pakalpojumiem, gan noteiktu kategoriju kriptovalūtas tiek izmantotas investīciju piesaistīšanai dažādiem projektiem. Tāpat kriptovalūtas var tikt izmantotas finanšu ieguldījumu veikšanai. Darījumi ar kriptovalūtām ir daudzkārt mazāk regulēti un uzraudzīti no finanšu nozares regulatoru puses. Tāpat, neraugoties uz "sadalītās virsgrāmatas" (distributed ledger) izmantošanu darījumu veikšanā, kriptovalūtas sniedz samērā lielu darījumu veikšanas slepenību un kriptovalūtas īpašnieku anonimitāti. Tieši tāpēc kriptovalūta tiek plaši izmantota kā veids, lai saņemtu maksājumus par hakeru nozagtiem vai šifrētiem datiem, veiktu norēķinus par tumšā interneta jeb "darknet" iegādātām narkotikām, ieročiem, bērnu pornogrāfiju utt. Arī kukuļdevēji un ņēmēji savos norēķinos aizvien biežāk mēdz izmanto kriptovalūtas, atgādina Upenieks. Vienlaikus viņš atgādina, ka kriptovalūtas ir ļoti riskants ieguldījumu veids, jo to cena mēdz ļoti būtiski svārstīties.

Bet, vai kriptovalūta ir nauda? Kā rīkoties, lai visi darījumi ar kriptovalūtu būtu pareizi veikti un arī nodokļi par tiem nomaksāti? 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!