Foto: LETA

Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centra" (SC) frakcijas ierosinājumu uzdot Ministru kabinetam (MK) apturēt "Citadele bankas" pārdošanu.

Par priekšlikuma nodošanu komisijām balsoja 35 deputāti, pret bija 40, bet pieci tautas kalpi atturējās.

SC atgādināja, ka 30.jūlijā parlamentā ir iesniegti likuma grozījumi, kuru mērķis ir atlikt "Citadele bankas" pārdošanu un pieņemt atsevišķu likumu bankas atsavināšanai. Toreiz likuma nodošanu izskatīšanai komisijās atbalstīja SC, opozīcijā esošā ZZS un arī koalīcijas partneru - Nacionālās apvienības - pārstāvji.

SC deputāts Ivars Zariņš debatēs pauda bažas, ka koalīcija var pieņemt lēmumu un banku pārdot vēl pirms likuma grozījumu izskatīšanas galīgā lasījumā, un likuma izskatīšanai vairs nebūs nekādas jēgas.

Nepieciešamību pārdot "Citadeles banku" šobrīd apšauba arī valdošajā koalīcijā ietilpstošā Nacionālā Apvienība, kas gan neatbalstīja savu politisko oponentu sagatavoto lēmumprojektu par pārdošanas apturēšanu.

NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Saeimas debatēs pauda šaubas par to, vai šis ir piemērotākais brīdis bankas pārdošanai, jo patlaban Eiropā pārdošanā ir "izliktas" vairākas bankas, kas mazinot iespējas "Citadeles banku" pārdot par cenu, kas kompensētu valsts izdevumus par ieguldījumiem "Parex bankas" glābšanā. Tomēr SC sagatavotais lēmumprojekts, viņa ieskatā, ir pretlikumīgs, jo vispirms būtu jāpieņem likuma grozījumi, kas liegtu pārdot "Citadeles banku" līdz brīdim, kamēr nav pieņemts atsevišķs likums par tās pārdošanu.

"Neskatoties uz Saeimā virzīto likumprojektu par nepieciešamību izstrādāt un apstiprināt atsevišķu likumu AS "Citadele banka" atsavināšanai, nesagaidot tā izskatīšanas pabeigšanu, valdība jau ir nolēmusi, ka investora meklējumus konsultēs Francijas banka "Societe Generale," norāda deputāts Andrejs Elksniņš (SC). "Parlamentārā republikā šāda nihilistiskā attieksme no valdības puses pret Saeimā vērtēto likumdošanas iniciatīvu nav pieņemama," viņš uzsver.

SC uzskata, ka "Citadeles" pārdošanai tagad nav piemērots laiks. "Turklāt, ir jānovērš jebkura iespēja, ka valsts manta tiktu izšķērdēta un nodokļu maksātāju līdzekļi būtu izmantoti nelietderīgi. Lai to panāktu, nepieciešams izstrādāt un apstiprināt atsevišķu likumu AS "Citadele banka" atsavināšanai," pauž deputāts.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 22.oktobrī nolēma valstij piederošās "Citadele bankas" investoru meklēšanu uzticēt Francijas finanšu kompānijai "Societe Generale". "Citadele bankas" pārdošanas konsultantu atlīdzības apmērs būs atkarīgs no panākumiem investora piesaistē un varēs sasniegt 2,3 miljonus eiro, turklāt tam tiks kompensēti ar investoru meklēšanu saistītie attaisnotie izdevumi līdz 120 tūkstošiem eiro.

"Citadele" uzsāka darbību 2010. gadā augusta, no valsts pārmētās "Parex bankas" atdalot "labos aktīvus". Valsts kopš AS "Parex banka" pārņemšanas 2008.gada rudenī vēl nav atguvusi aptuveni 708 miljonus latu. Bankā "Citadele" valsts ieguldījums patlaban ir 122,46 miljoni latu, kas veidojas no valsts kā akcionāra ieguldījuma bankas pamatkapitālā (77,25 miljoni latu) un PA ieguldījuma subordinētajā kapitālā (45,21 miljona latu), par ko "Citadele" valstij turpina maksāt procentus. Kopš bankas darbības uzsākšanas 2010.gadā līdz 2013.gada 31.augustam "Citadele" valstij kopumā ir atmaksājusi 172,38 miljonus latu.

Ieguldījuma atgūšanai valdība iepriekš nolēma pārdod "Citadeli", taču  Ministru kabinets pērnā gada nogalē nolēma atbalstīt pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu un atlikt bankas "Citadele" pārdošanu, atgriežoties pie šī jautājuma, kad būs uzlabojusies situācija starptautiskajos finanšu tirgos.

 "Citadeles" grupa šā gada 1. pusgadu noslēgusi ar 5,8 miljonu latu peļņu, kas ir par 27% vairāk nekā pērn 1. pusgadā.  

Konsultanta piesaiste bankas darbību neietekmēs, banka "Citadele" turpinās strādāt un attīstīties tāpat kā līdz šim, apkalpojot gan iedzīvotājus un uzņēmumus, gan arī strādājot privātā kapitāla pārvaldīšanas sektorā.

PA īpašumā ir 75% bankas Citadele akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!