Foto: DELFI

Ir noslēgusies bankrotējušās AS "Latvijas Krājbanka" patēriņa kredītportfeļa nodošana Norvēģijas kompānijas AS "B2Holding" meitas sabiedrībai SIA "B2Kapital". Ar 2.septembri klientu saistības pret "Krājbanku" ir nodotas "B2Kapital", kas kā savu sadarbības partneri izvēlējusies SIA "Creditreform Latvija".

"B2Kapital" nododamā patēriņu kredīta portfeļa tīrā bilances vērtība 2012.gada 30.septembrī bija 8,2 miljoni latu un kopējais klientu skaits bija 11 000, no tiem 10 900 fiziskas personas un 140 juridiskas personas.

Augustā un septembrī par jauno maksājumu kārtību, kas stājusies spēkā ar 2.septembri, tika informēti visi tie "Latvijas Krājbankas" klienti, kuru saistības ietilpst nododamajā kredītportfelī, portālu "Delfi" informēja bankas administratora "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Visu klientu parādsaistību līgumiskie noteikumi paliek spēkā un netiek mainīti, tādēļ "Latvijas Krājbankas" klientiem nav jādodas uz banku vai "Creditreform Latvija" biroju, lai pārslēgtu līgumus ar uzņēmuma daļas ieguvēju SIA "B2Kapital".

Viss "Latvijas Krājbankas" kredītportfelis ir sadalīts piecos mazākos kredītportfeļos - korporatīvie, hipotekārie, peļņu nesošie, peļņu nenesošie un patēriņa kredīti. Tas darīts, lai nodrošinātu maksimāli lielāku pircēju interesi un maksimāli augstu cenu, kādu varētu iegūt, kredītportfeli pārdodot. Apzinot potenciālos pircējus, administrators runāja ar vairāk nekā 130 interesentiem.

Galvenie potenciālo pircēju izvēles kritēriji ir piedāvātā cena, spēja finansēt darījumu, gatavība strādāt piedāvātā laika grafika ietvaros, pieredze līdzīga apmēra un veida kredītportfeļu apkalpošanā, kā arī vispārējie ar darījuma realizāciju saistītie riski, skaidro Fīrmanis.

"B2Kapital" ir Latvijā reģistrēta Norvēģijas sabiedrības AS "B2Holding" meitas sabiedrība. "B2Holding" darbības joma ir kredītportfeļu iegāde un apsaimniekošana Eiropā. 2012. gada septembrī AS "B2Holding" iegādājās lielāko neatkarīgo Somijas parādu piedziņas pakalpojumu sniedzēju "OY OK Perinta".

2012. gadā AS "B2Holding" kopā ar citiem akcionāriem dibināja Zviedrijas uzņēmumu AB "Sileo Kapital", kurā AS "B2Holding" pieder 51% kapitāldaļu. "B2Holding" ir meitas sabiedrības arī Norvēģijā un Igaunijā.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 2012.gada 8.maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt "Latvijas Krājbankas" administrators - revīzijas kompānija "KPMG Baltics", kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav praktiski realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!