Foto: LETA

AS "Norvik banka" un tās kontrolējošie akcionāri iesnieguši šķīrējtiesas prasību pret Latviju Starptautiskajā investīciju strīdu noregulēšanas centrā (ICSID).

Valsts kanceleja ir informēta par lūgumu reģistrēt šķīrējtiesā pieteikumu (prasību) pret Latviju. Valsts kanceleja gatavojas aizstāvībai, tik lakonisku komentāru portālam "Delfi" pauda Ministru kabineta preses sekretāre Sabīne Spurķe.

"Banka un tās kontrolējošie akcionāri ir vērsušies šķīrējtiesā pēc negodīgas, patvaļīgas, nepareizi motivētas un nepamatotas regulatīvās pieejas, ko attiecībā pret banku īstenoja Latvijas iestādes pretēji Latvijas pienākumiem saskaņā ar starptautiskajām tiesībām," vēršanos ICSID argumentē banka.

"Šķīrējtiesas prasības iesniegšana ir notikusi pēc neveiksmīgajām sarunām starp Latvijas valdību un banku, kuru laikā no bankas puses tika piedāvāti vairāki risinājumi, lai panāktu savstarpēju vienošanos, un kas neprasītu finansiālus izdevumus. Banka un tās kontrolējošie akcionāri saglabā cerību panākt savstarpēji pieņemamu izlīguma vienošanos ar Latvijas valdību, bet uzsāka šķīrējtiesas procesu, lai aizsargātu un īstenotu savas likumiskās tiesības," teikts "Norvik bankas" paziņojumā.

Detalizētāka informācija par strīdu ir konfidenciāla.

Prasība iesniegta 12. decembrī.

Pēc aktīvu apmēra "Norvik banka" ir astotā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas aktīvu apjoms šogad trešā ceturkšņa beigās bija 888,65 miljoni eiro. Šogad trīs ceturkšņos banka strādāja ar 3,25 miljonu eiro peļņu.

Bankas akciju kontrolpaketes īpašnieks tieši un netieši ir Krievijas un Lielbritānijas pilsonis Grigorijs Guseļņikovs.

Jau pērnruden premjers Māris Kučinskis (ZZS) bija izveidojis darba grupu, lai atbilstoši Latvijas un Lielbritānijas valdību līgumam par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību izvērtētu "Norvik bankas" lielākā akcionāra Guseļņikova vēstuli par iespējamo ārvalsts investīciju strīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!