Foto: LETA
Pašlaik notiek darbs pie darījuma, kura rezultātā tiks pārdota AS "Bank M2M Europe" akciju kontrolpakete, teikts bankas auditētajā pārskatā par 2016. gadu.

Pašlaik bankas akciju kontrolpaketes īpašnieks ir investors no Krievijas Andrejs Vdovins.

"Bank M2M Europe" finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pagājušā gada beigās koncerns saskārās ar reputācijas riskiem, kas bija saistīti ar bankas lielākajam akcionāram Vdovinam pastarpināti daļēji piederošās Krievijas bankas "M2M Private Bank" licences atsaukšanu 2016. gada decembrī. Negatīvo ziņu ietekmē atsevišķi klienti nolēma samazināt noguldījumu apjomu "Bank M2M Europe", un tā rezultātā pērn klientu noguldījumu apjoms samazinājās. Pašlaik notiek darbs pie darījuma, kura rezultātā tiks pārdota "Bank M2M Europe" akciju kontrolpakete. Bankas vadība uzskata, ka pēc šī darījuma pabeigšanas klientu bažas par "Bank M2M Europe" tālāko attīstību tiks kliedētas un bankai izdosies salīdzinoši īsā laikā atgūt pēdējos mēnešos zaudētos klientu noguldījumu un pārvaldīšanā un administrēšanā nodoto līdzekļu apjomus.

Pērn ceturtā ceturkšņa laikā bankas klientu noguldījumu apjoms samazinājās par 25% no 189 miljoniem eiro līdz 141 miljonam eiro, savukārt līdzekļu apjoms koncerna pārvaldīšanā un administrēšanā un līdzekļi glabāšanā samazinājās par 8% no 509 miljoniem eiro līdz 466 miljoniem eiro. Šie notikumu neietekmēja koncerna kapitāla pietiekamības un likviditātes rādītājus, kuri 2016. gada beigās būtiski pārsniedza regulējošās prasības un bija attiecīgi 26,54% un 78%, informē banka.

Bankas aktīvi 2016. gada beigās bija 176,835 miljoni eiro, kas ir par 25,9% mazāk nekā 2015. gada beigās. Koncerna aktīvi 2016.gada beigās bija 176,064 miljoni eiro, kas ir par 26% mazāk nekā 2015. gada beigās.

Bankas tīrā peļņa 2016. gadā bija 311 000 eiro, bet koncerna peļņa bija 336 000 eiro. Bankas un koncerna 2016. gada peļņa tiks iekļauta iepriekšējo gadu uzkrātajos zaudējumos.

Finanšu pārskatā teikts, ka "Bank M2M Europe" noslēdza 2016. gadu ar 829 000 eiro zaudējumiem pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa. Lai arī tika plānots 2016. gadu noslēgt ar peļņu, rezultātu negatīvi ietekmēja daži neparedzēti notikumi. 2016. gada beigās banka piedzīvoja atsevišķu īpašuma ieguldījumu portfeļa augsta ienesīguma obligāciju pozīciju pārvērtēšanas negatīvo ietekmi. 2016. gadā bankas izdevumi, kas saistīti ar atbilstības nodrošināšanas jautājumiem, būtiski pārsniedza plānotos, jo banka veica ārējo auditu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā.

Grupas kapitāla atdeves jeb ROE rādītājs 2016. gadā bija 1,88%, bet aktīvu atdeves jeb ROA rādītājs bija 0,16%.

2016. gada nogalē tika pārskatīta bankas stratēģija. Bankas biznesa modelis, mērķa klienti un piedāvāto produktu klāsts nav mainījies. "Bank M2M Europe" mērķa klienti arī turpmāk būs turīgas personas ar investējamiem aktīviem, kuru apjoms pārsniedz vienu miljonu eiro. Banka joprojām būs specializēta jeb "boutique" banka, kas koncentrējas uz katra klienta vajadzībām un piedāvā individuālus risinājumus atbilstoši visaugstākajiem nozares standartiem. Banka plāno turpināt gūt ienākumus no komisijas maksām, galvenokārt par klientu kapitāla apkalpošanu, saglabājot konservatīvu bilanci. Tiek prognozēts, ka turpmākajos gados bankas klienti pabeigs personīgo aktīvu īpašumtiesību struktūru migrāciju, lai pilnībā likvidētu tādas struktūras, kas reģistrētas necaurspīdīgās jurisdikcijās, tādējādi samazinot atbilstības jomas riskus.

"Bank M2M Europe" klienti pārsvarā ir Krievijas un citu NVS valstu rezidenti.

Koncernā ietilpst bankas meitassabiedrība ieguldījumu pārvaldes AS "M2M Asset Management".

"Bank M2M Europe" ir dibināta 1992. gadā ar nosaukumu "Latvijas Biznesa banka". 2013. gadā par "Bank M2M Europe" īpašnieku kļuva Andrejs Vdovins. 2016. gada nogalē Vdovinam un viņa ģimenes locekļiem piederēja 72,98% bankas akciju, Leonīdam Kaplanam - 6,79%, SIA "DMD Holding" - 5,89%, bankas valdes priekšsēdētājam Robetam Idelsonam - 4,91%, Tatjanai Rapoportai - 4,71%, Igoram Rapoportam - 4,71%, teikts bankas pārskatā.

Pēc aktīvu apmēra "Bank M2M Europe" 2016. gada beigās bija 19. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!