Foto: LETA

Pat neiekļaujot likvidējamās AAS "Balva" negatīvos darbības rezultātus gada pārskatā obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) tirgus zaudējumu apmēri 2013.gadā sasniedza 3,7 miljonus eiro, kas ir par 2,3 miljoniem eiro lielāki nekā gadu iepriekš.

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) informācijas sistēmas datiem, pērn palielinājies iesniegto zaudējumu pieteikumu skaits, kā arī apdrošināšanas atlīdzību izmaksu summas. Tāpat audzis atlīdzību apjoms, kas ir izmaksāts no Garantijas fonda.
 
Pagājušajā gadā reģistrēti 31 107 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir teju tāds pats skaits kā 2012.gadā. Uz saskaņoto paziņojumu pamata pērn reģistrēti gandrīz 64% negadījumu jeb 19 820 avārijas, vislielāko skaitu sasniedzot martā, augustā un septembrī. LTAB secina, ka šajā periodā ir bijis vairāk negadījumu bez nopietnām sekām, kas arī ļāvis saskaņoto paziņojumu plašāk izmantot negadījumu noformēšanā.

2013.gadā apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB kopā iesniegti 39 966 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 3 490 jeb 9,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Kopumā pērn pieņemti 39 361 lēmumi par kopējo summu 35 674 171 eiro apmērā, kas ir par 12,3% vairāk nekā 2012.gadā.

Par 4,7% palielinājies ir arī vidējās atlīdzības izmaksas lielums par Latvijā izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem. LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics norāda, ka atlīdzību izmaksu pieauguma temps ievērojami pārsniedz ienākumu kāpumu, kas gūti no pārdotajām OCTA polisēm, tādējādi nozare nespēj segt visus izdevumus un cieš zaudējumus.
 
"Salīdzinot ar 2012.gadu situācija tirgū ir būtiski pasliktinājusies, zaudējumu apmēram pieaugot vairāk nekā 2,5 reizes. Būtiski ir arī uzsvērt, ka pērnā gada kopējos OCTA apdrošināšanas nozares darbības rādītājos nav iekļauti likvidējamās AAS "Balva" darbības rezultāti," viņš skaidro, norādot - ja pērnā gada OCTA tirgus rādītājos tiktu iekļauti "Balvas" rezultāti, reālais zaudējumu apmērs būtu vēl ievērojami lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!