Foto: Pexels

Naftas ieguvēju valstu organizācija OPEC valstis, kuru līderiem paredzēts tikties ceturtdien, visticamāk neatbalstīs ASV un citu Rietumvalstu mudinājumus būtiski kāpināt eksportētās naftas apjomus, lai kompensētu sankcionētās Krievijas radīto iztrūkumu un tādējādi pazeminātu naftas produktu cenas, ziņo "Bloomberg".

Biznesa izdevums "Bloomberg" aptaujājot nozares ekspertus un avotus, kas ir saistīti ar OPEC valstu administrācijām, ziņo, ka ceturtdien visticamāk netiks panākta vienošanās par būtisku naftas ieguves un eksporta daudzumu kāpinājumu.

Organizācijas priekšgalā ir Saūda Arābija un Apvienoto Arābu Emirāti, kuru līderi, kā ziņo medijs, ir norādījuši, ka šobrīd "neredz" iztrūkumu tirgū un tāpēc neplāno palielināt iegūtās naftas apjomus.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā virkne dažādu uzņēmumu, tajā skaitā naftas pārstrādes nozarē pievienojās sankcijām un paziņoja, ka pārtrauks (vai samazinās) sadarbību ar Krieviju. Starp šīm kompānijām bija globāli svarīgi ražotāji - "Shell" un "TotalEnergies".

Ražotāji un arī Rietumu valstis ir mudināja OPEC grupas dalībniekus kāpināt naftas ieguvi, lai kompensētu iztrūkumu. "Delfi Bizness" jau vēstīja, ka, lai gan īsu brīdi naftas cenas par barelu bija nokritušās zem simts dolāriem, pēdējās dienās cena ir atgriezusies virs simboliskās 100$ atzīmes.

"Bloomberg" skaidro, ka nevēlēšanās celt cenas nāk gan no naftas ieguvēju valstu siltajām attiecībām ar Krieviju, nepatiku pret ASV un citām Rietumu valstīm, gan arī no vēlmes nopelnīt uz cenu pieauguma, lai atjaunotu pandēmijas laikos iztērētos līdzekļus.

Vienlaikus pastāv arī bažas, ka naftas patēriņš varētu kristies, jo Ķīnā atkal sāk strauji izplatīties "Covid-19", kas savukārt nozīmētu, ka tirgus pārpludināšana ar nafta varētu radīt zaudējumus OPEC valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!